finances

Sospita d'inversions d'alt risc a Assegurances Generals

L’Autoritat Financera hauria intervingut la companyia per verificar si els fons dels clients de productes de capitalització es troben garantits

Sospita d'inversions d'alt risc a Assegurances Generals

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Autoritat Financera Andorrana (AFA), antic INAF, va intervenir Assegurances Generals davant la sospita que havien fet inversions d’alt risc per compensar hipotètiques pèrdues que s’haurien produït en els productes amb capitalització. Aquest tipus de servei comporta que un client fa una inversió en una assegurança de vida o de pensions en una companyia privada i els diners li van donant un rendiment. Quan el client, o la família, recupera els diners reben tant el capital inicial com el que ha generat en els anys en què ha estat invertit. Diferents fonts properes al cas van indicar que l’AFA sospita que en alguna de les inversions dels fons per a capitalització s’haurien perdut diners. Com a conseqüència d’aquesta situació, Assegurances Generals, segons les mateixes fonts, hauria engegat una política d’inversió d’alt risc amb l’esperança de recuperar els diners.

L’Autoritat Financera només tindria sospites i algun indici respecte al fet que s’hauria produït aquesta pràctica. La decisió d’intervenir l’entitat el dia 16 al migdia respon a la voluntat d’accedir a tota la comptabilitat de l’empresa i constatar quina és la situació real damunt del terreny. L’AFA va decidir posar la companyia sota l’administració provisional de Jordi Torrellas, CEO i soci fundador d’International Business Advisors i amb molta experiència en el sector. La intervenció va suposar la destitució dels dos responsables de la companyia, Amadeu i Jaume Calvó, pare i fill. Per tant, l’Autoritat Financera es troba a l’espera de l’informe de balanç que ha de fer l’administrador amb l’accés a totes les inversions i els capitals que tenien dipositats els clients.

Amb la informació, l’Autoritat Financera prendrà les mesures corresponents que, segons les mateixes fonts, poden tenir un abast molt diferent segons el volum de diner que estigui en risc o on s’hagi produït suposades pèrdues. El sector estava ahir especialment molest i nerviós. El fet que ni l’Autoritat Financera, ni el Govern ni la mateixa Assegurances generals hagin fet un comunicat en què simplement confirmin o desmenteixin la intervenció ha aixecat un estat d’alarma. Entenen, segons aquestes fonts, que la situació deu ser molt greu, però que un cop els mitjans de comunicació ja ho han fet públic l’única resposta normal és fer un comunicat oficial, on ni tan sols cal que s’expliquin els motius, però sí la confirmació de la intervenció. Aquesta situació ha obert la porta a tot tipus de rumors dins del sector de les assegurances i els que s’interrelacionen amb ell. En el cas dels clients, la por va molt més enllà, tot i que s’ha respost a qui ha trucat.

POSSIBLE SIMILITUD AMB ELS FETS DEL 'CAS VALORA'

Els dubtes respecte que Assegurances Generals hagi acabat fent inversions d’alt risc per compensar hipotètiques pèrdues en fons de pòlisses capitalitzades ha obert la porta a les comparacions amb el cas Valora. En aquella situació, la financera Valora va patir un forat degut al fet que el màxim responsable, Xavier Felipó, va realitzar inversions de cada cop més risc per intentar compensar les pèrdues que s’havien produït en un compte òmnibus on hi havia múltiples clients. L’any 2007 Felipó va confessar que havia fet les operacions d’alt risc i que havia provocat un forat de més de vint milions d’euros. Felipó era president i director general de Valora alhora i és l’únic inculpat en aquest cas, que encara no s’ha jutjat.

tracking