BPA mai va sospitar de xarxes de blanqueig
Joan Pau Miquel insisteix a defensar la bona praxi del banc en matèria de prevenció
L’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel, va assegurar ahir que l’entitat mai va sospitar que una xarxa de blanqueig pogués estar utilitzant l’entitat per cometre fets delictius. “Si haguéssim sospitat d’una xarxa de blanqueig o d’un sistema de blanqueig [a BPA] ho haguéssim denunciat”, va indicar ahir Miquel en la jornada número catorze de declaració davant del Tribunal de Corts. El banquer va afegir que ni la Unitat de Prevenció de Blanqueig ni les seves hereves, la UIF i la Uifand, després d’enviar-los declaracions de sospita d’algun dels clients del banc “mai ens van dir que les estaven complementant malament”.
La sessió d’ahir del judici del cas Gao Ping va mantenir la monotonia dels dies anteriors amb Miquel defensant la bona praxi del banc en matèria de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. Ahir va tocar presentar els manuals de procediments interns a nivell de compliance de BPA dels anys 2004, 2010 i 2014. Miquel va explicar punt per punt cadascun dels manuals fent observacions complementàries dels que va considerar més rellevants. Una informació extremament tècnica que només les perles que va deixar anar l’exconseller delegat del banc van aconseguir treure del sopor i l’avorriment la majoria dels presents a la sala magna de la seu de la justícia, més pendents dels seus telèfons mòbils i ordinadors portàtils que no pas de la declaració de Miquel.
“A Andorra, des del punt de vista bancari, arribava el millor de cada casa”, va dir l’exalt directiu del banc per intentar convèncer el tribunal que els sistemes de control de blanqueig de l’entitat funcionaven. “Et duien operacions que clamaven al cel i el gestor ni les tocava”, va afegir, per insistir que “la vocació de BPA amb el regulador sempre ha estat de transparència”.