Debat d'orientació

El Govern bonificarà el gasoil de calefacció

S’encomana un pla per ajudar les llars i rebaixar el cost del carburant a les empreses

Carles Enseñat, ahir al Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Consell General va encomanar ahir al Govern “establir un programa de bonificació dels carburants de calefacció per als residents i de locomoció per a empreses i negocis”. Així, es va aprovar amb 23 vots a favor (els del grup socialdemòcrata i els de la majoria) i tres abstencions (terceravia). D’aquesta manera, i després de la petició de transacció de la majoria, el Consell insta l’executiu a aplicar mesures generalitzades per reduir el cost del gasoil de calefacció per als residents, mentre que per a les empreses aquestes bonificacions sí que serien per als carburants de locomoció.

Aquesta va ser una de les propostes de resolució que es van debatre en el tram final del debat d’orientació política. En total, els grups van presentar fins a onze propostes (dues es van acabar unint en una de sola) de les quals set es van aprovar i tres es van tirar enrere. A més d’aquesta bonificació també va destacar l’acord perquè “en els millors terminis possibles” s’assoleixi que el salari mínim sigui el 60% del salari mitjà. Inicialment el grup socialdemòcrata demanava que aquest objectiu s’aconseguís el gener del 2023, però va cedir davant la majoria, eliminant el marc temporal, perquè el text tirés endavant. A proposta del grup de Ciutadans Compromesos es va aprovar l’estudi de viabilitat de costos d’una connexió ferroviària amb “Espanya i/o amb França”, i destinar més recursos per ampliar l’ús social del català i “evitar l’ús d’estrangerismes” en activitats o programes realitzats per l’executiu.

Per contra, la proposta dels socialdemòcrates de tenir un parc immobiliari públic que suposés un 25% del total per al 2030 no va aconseguir prou suport, ni tampoc que l’executiu publiqui abans de final d’any tots els reglaments pendents de desenvolupar relatius a textos legislatius ja aprovats en aquesta legislatura. Per últim, tampoc es va aprovar la proposta de resolució de la consellera no adscrita, Carine Montaner, que demanava realitzar una enquesta relativa al lideratge del SAAS davant les queixes dels diferents treballadors. Tot i l’oferiment de Carles Enseñat, president del grup parlamentari demòcrata, de dur a terme una auditoria interna de l’organisme públic, la consellera no adscrita va decidir no transaccionar i la proposta només va rebre el suport del PS. Per la seva banda, terceravia es va abstenir en totes les votacions.

A FAVOR

Línia de tren

Estudiar la viabilitat de la connexió amb França i/o Espanya

Taxa turística

Considerar que les autocaravanes també paguin la taxa.

Medi ambient

Que el 30% del territori sigui parc natural.

Pla de xoc de justícia

S’encomana fer seguiment del pla de xoc aprovat.

Salari mínim

Augmentar el salari mínim perquè sigui el 60% del mitjà.

Català

Ampliar l’ús social del català.

Ajuts als carburants

Bonificar la calefacció per als residents i el gasoil de locomoció per a empreses.

EN CONTRA

Enquesta del SAAS

Preguntar als treballadors del SAAS sobre el president.

Habitatge

Disposar d’un parc públic d’habitatge que suposi un 25% del total el 2030.

Reglaments

Publicar els reglaments pendents d’aprovació.

tracking