ENCARA NO S'HA DETERMINAT L'ORIGEN DE LES ESQUERDES

Una darrera prova decidirà si els veïns tornen a casa

Un cop finalitzada la consolidació de l’estructura, han instal·lat uns aparells per comprovar si han cessat els moviments que van originar les fisures

L'estat actual de les obres de rehabilitació.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edifici número 28 de l’avinguda Santa Coloma, ubicat Andorra la Vella, se sometrà dilluns a la darrera prova de qualitat. Les tretze famílies que hi viuen van ser desallotjades divendres passat per l’empitjorament d’unes esquerdes que havien aparegut a diversos pisos, i de llavors ençà viuen a hotels que els ha facilitat el comú de la parròquia. Els enginyers informen que els treballs de consolidació de l’estructura del bloc ja han finalitzan i dilluns s’acabarà d’injectar resina a algunes esquerdes i se substituiran els tubs de clavegueram que manquen. Amb l’ajut d’uns aparells de control que han instal·lat a l’edifici, a principis de la setmana vinent també comprovaran si els moviments que van originar les esquerdes han cessat o si continuen. Si els resultats són positius, el comú de la capital anuncia que els veïns podrien tornar a casa abans del previst.

Les tretze famílies que viuen a l’edifici de l’avinguda Santa Coloma van assabentar-se dijous de la setmana passada que tenien 24 hores per agafar allò imprescindible i instal·lar-se temporalment a un hotel. David Astrié, cònsol menor de la capital, anunciava en el seu moment que el desallotjament es feia per precaució, ja que les obres no presentaven un gran risc per als habitants. Divendres a les sis de la tarda tothom ja era fora de les vivendes i l’endemà van començar els treballs preliminars per preparar l’edifici.

Les obres de consolidació dels fonaments de l’edifici van començar aquest dimarts, i en dos dies ja estaven acabades. “Els treballs de consolidació estructural, que es preveien en dues setmanes, s’han reduït a una”, corrobora l’eginyer José Luís González. Així que dijous i divendres es va procedir amb l’injecció de resina a les esquerdes més destacables, així com al canvi de tubs de clavegueram. Tot plegat, s’acabarà d’enllestir dilluns.

També dilluns, els enginyers hauran de comprovar si els moviments que afectaven l’edifici han cessat. González explica que han instal·lat uns aparells de control que serveixen per mesurar si les fisures es continuen obrint o no. En cas que no es continuïn obrint, el comú anuncia que es comunicarà als veïns i que un cop s’hagin acabat tots els treballs podran tornar a casa. El tècnic afegeix que les esquerdes injectades són les més importants i que un cop estiguin segurs que no hi ha moviment procediran a tapar les altres i a nivellar el sòl dels pisos afectats.

ESQUERDES DES DE MAIG

“Estic tranquil perquè el més important, que era posar el pis en seguretat, ja està fet”, diu Josep Palmitjavila, propietari del bloc de pisos. Explica que quan divendres passat van desallotjar els llogaters va ser un alleujament per ell, malgrat les incomoditats que suposa per als habitants del bloc, i el propietari afegeix que reclamava trobar una solució a les esquerdes des del mes de maig.

Els primers moviments a l’edifici 28 es van detectar a final de maig de l’any passat i, segons assegurava González el dia del dessallotjament, des d’aquell moment “van fer el seguiment corresponent”. El novembre els moviments van augmentar, així com les esquerdes, i l’actual empitjorament no els ha deixat més remei que demanar els veïns que desallotgin casa seva durant dues setmanes. González afirma que és aviat per determinar l’origen de les esquerdes i que “seria injust apuntar una causa que al final de l’estudi resulta no ser”. En canvi, els veïns estan segurs que l’origen són les obres que estan fent al carrer del davant.

AVENÇOS

-Consolidació de l’estructura

Era la principal reforma i s’ha dut a terme entre dimarts i dimecres d’aquesta setmana. Abans es van fer els treballs preliminars corresponents.

-Resina a esquerdes

Porten des de dijous injectant resina a les esquerdes i canviant els tubs de clavegueram. Dilluns han de continuar amb el que falta.

-Control de moviment

Amb uns aparells de control que serveixen per mesurar si les fisures es continuen obrint, valoraran quan podran tornar els veïns.

tracking