vivendes protegides
El Govern compra cinc edificis i en lloga quatre
Es compren cinc edificis i se’n lloguen quatre més inicialment
El programa del Govern per adquirir edificis, rehabilitar-los i destinar-los al lloguer assequible es va concretar ahir amb la compra de cinc i l’arrendament de quatre més. En total, nou edificacions a les quals l’executiu destina 17,2 milions d’euros (10,6 milions per a la compra i 6,6 milions per als lloguers) que han de permetre posar al mercat 147 habitatges a preu assequible.
El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, va exposar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que la intenció del Govern és acabar comprant dos edificis més que ja van presentar la seva oferta i que sumarien 39 habitatges addicionals (elevant la xifra global fins als 186 pisos), però que per falta de dotació pressupostària han quedat pendents. “El que farem ara és un contracte d’arres perquè ens reservin aquests edificis”, va explicar Filloy. Cal recordar que l’executiu va aprovar fa mesos un crèdit extraordinari per valor de 19 milions d’euros, dels quals onze es destinaven a la compra i vuit al lloguer. Tanmateix, les ofertes presentades pels propietaris que volien vendre –sempre per sota de la taxació realitzada per l’executiu– assolien els 22,4 milions, motiu pel qual caldrà demanar un segon crèdit extraordinari per completar les darreres operacions. En aquest sentit, aquests dos últims blocs pendents d’adquisició són significativament més cars (11,8 milions d’euros) per, segons va explicar Filloy, la seva ubicació –estan a Andorra la Vella– i perquè un està en molt bon estat. A més, en aquest mateix crèdit extraordinari, que haurà de rebre l’aval del Consell General, també s’inclouran les primeres partides per iniciar els treballs de rehabilitació xifrats en 11,6 milions d’euros. Tot plegat, elevaria el cost del programa per sobre dels 40 milions d’euros.
UN PROCÉS LLARG
D’altra banda, Filloy també va detallar que dels pisos ja adquirits dos es troben a Ordino, un a Encamp, un altre a Canillo i un més a Andorra la Vella (on s’adquiriran dos més), mentre que quatre es troben a la parròquia de Sant Julià de Lòria. A més, el titular en funcions de la cartera d’Habitatge també va explicar que en el cas dels pisos arrendats tres són per un període de 30 anys i un per un període de 50 anys, sent l’Estat qui es farà càrrec del manteniment. Tanmateix, l’Estat encara ha de formalitzar l’adquisició d’aquests edificis, així com els contractes de lloguer, un procés que Filloy va assegurar que es vol fer abans d’acabar l’any. Posteriorment, caldrà licitar els treballs de rehabilitació que, un cop iniciats, tindran una durada aproximada d’un any i mig. Durant aquest període també caldrà elaborar els criteris que determinaran les persones que podran accedir a aquests habitatges. Tot plegat fa que, com a mínim, fins al 2025 els primers beneficiaris d’aquests pisos no hi puguin accedir. “Estic convençut que la propera legislatura serà quan veurem accions més concretes i físiques”, va defensar Filloy, que va recordar que “començàvem de zero” en matèria d’habitatge. “Fins ara aquest problema era una qüestió que s’afrontava cíclicament segons la situació; aquests resultats arribaran a llarg termini, es podria haver fer més ràpid, probablement, però calia legislar-ho tot”, va sentenciar el ministre en funcions.
ELS AJUTS A LES HIPOTEQUES ESTAN PENSATS PER A PERSONES SOLVENTS
El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, va reconèixer ahir que “el Govern no es pot fer càrrec de quotes hipotecàries de famílies que no poden pagar perquè superen el seu nivell d’ingressos”. Així, va explicar que el mínim de 2.000 euros mensuals de què ha de disposar la família en qüestió després d’haver pagat el préstec va ser una demanda de les entitats bancàries, que són les encarregades de realitzar les avaluacions de risc. Cal recordar que el programa impulsat pel Govern per avalar les famílies que es vulguin hipotecar per a la compra d’un pis estableix que “la taxa d’esforç de la quota del préstec sobre els ingressos de la unitat familiar de convivència ha de ser com a màxim del 35%”, i que “la renda disponible després d’obligacions financeres” haurà de ser de 2.000 euros.
FILLOY ASSEGURA TENIR "CANSAMENT"
El ministre en funcions Víctor Filloy va reconèixer “cansament” després “d’una legislatura atípica” marcada per la covid i pel problema de l’habitatge. En aquest sentit, Filloy no va voler aclarir si estaria disposat a continuar al capdavant del ministeri si Xavier Espot li ho demanés i es va limitar a assegurar que “se’m fa difícil valorar-ho més enllà del final d’aquesta legislatura”. Filloy tampoc va voler valorar el comunicat de L’A amb relació al pacte amb DA.