fauna

Els banders constaten la presència d'un os en territori andorrà

Es van trobar petjades a la zona d’Envalira, el Maià, Incles i la Coma de Ransol

La petjada de l'os que es va detectar a Andorra.BANDERS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cos de banders va informar ahir que el cap de setmana passat es va detectar la presència d’un os en territori andorrà, una situació cada cop més freqüent pel fet que la població d’aquest animal cada cop és més gran. El director del cos de banders, Ferran Teixidó, va informar que l’os havia estat un parell de dies per la part alta d’Andorra, però després va acabar abandonant el territori nacional. “Es tracta de situacions recurrents perquè cada any hi ha alguna petjada o alguna observació d’un os”, va explicar Teixidó, que va afegir que “ha passat prop d’una vacada i unes eugues amb pollins i no ha tingut cap afectació”. Justament, aquesta situació és la que va provocar que diumenge al migdia s'activés el protocol transfronterer, que es posa en marxa quan es detecta un animal d’aquesta espècie. Així, segons va assenyalar el màxim responsable dels banders, hi ha actualment “dos o tres ossos” que poden entrar a Andorra per la zona nord i est, del total de 74 que hi ha al territori francès.

La detecció de l’os es va produir a partir de les restes d’una petjada a la neu i el fang després que en una primera fase no es pogués identificar l’animal. Posteriorment a l’activació del protocol es va poder observar que l’exemplar havia recorregut la zona d’Envalira, el Maià i Incles. Tanmateix, també es van trobar petjades a la Coma de Ransol, fet que permet establir la direcció de l’os cap al país veí del nord.

CONTACTE TRANSFRONTERER

També ahir el nou ministre de Medi Ambient i Agricultura, Guillem Casal, va apuntar que després de la detecció de l’animal es va activar el protocol. En aquest sentit, Casal va remarcar a les seves xarxes socials que “estem en contacte amb les autoritats veïnes”.

Al juliol de l’any passat el cos de banders ja va informar d’una altra detecció d’un os, que va ser vist per una persona a Ordino. En aquella ocasió sí que es va poder identificar perfectament l’animal, perquè es va situar a només 150 metres de la persona que el va poder veure.

tracking