XARXA DELICTIVA

Bloquejats comptes i propietats dels traficants d'animals

Bloqueig de comptes i propietats a Andorra dels líders del grup que es lucrava del negoci il·legal de gossos

La botiga d'animals vinculada a la xarxa.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els mossos d’esquadra, la guàrdia urbana, la policia nacional espanyola i la guàrdia civil van donar a conèixer ahir els detalls de l’operació contra el tràfic d’animals que es duia a terme dins de territori andorrà i espanyol. Aquest entramat criminal es lucrava a partir de la venda d’animals que importava de manera il·legal des de l’Europa de l’Est. Dins de l’operació s’han rescatat més de 400 mascotes i s’ha detingut tretze persones, segons la nota de premsa difosa. Pel que fa al Principat, la col·laboració entre l’agregat d’Andorra i la Interpol, en coordinació amb la Batllia, el Consell Superior de la Justícia i la policia, ha permès aturar les operacions d’aquesta xarxa criminal dins del territori andorrà, que se centraven en una botiga de la capital.

En conseqüència, les autoritats han bloquejat les propietats dels implicats en territori nacional i internacional, així com productes bancaris que els líders d’aquesta organització il·legal havien aconseguit gràcies als beneficis del tràfic d’animals.

Aquesta operació es va iniciar a final del 2020, arran d’unes irregularitats que es van detectar en una botiga d’animals del centre de Barcelona. Allà, la guàrdia urbana va localitzar 33 gossos malalts. A partir d’aquell moment es va poder començar la investigació i es va demostrar que aquells animals estaven sofrint maltractaments i manca de cures, fet que va generar la mort de molts exemplars. A més, les cartilles dels gossos mostraven irregularitats i indicis compatibles amb el delicte de falsificació documental.

Davant d’aquests fets, el 20 de setembre passat es van realitzar 20 escorcolls a diferents botigues d’animals, una a Andorra, i es van poder rescatar més de 400 mascotes repartides entre gossos i gats. També es van trobar nombrosos exemplars morts.

Aquesta xarxa criminal es lucrava sobre la base de vendre les mascotes il·legals a preus desorbitats, arribant a cobrar fins a 5.000 euros per un cadell, segons la informació facilitada pels cossos policíacs. A més, la documentació que rebien els propietaris de l’animal era falsa i, en alguns casos, els arribava amb alguna malaltia que, a causa de la documentació fraudulenta, era difícil de poder demostrar que hagués començat sota la custòdia dels membres de la xarxa criminal.

D’altra banda, els implicats també tenien integrada al grup una veterinària que els facilitava els seus coneixements i la firma per donar una falsa aparença de legalitat i de seguretat als compradors. De la mateixa manera, la veterinària assessorava els membres de la xarxa sobre com ocultar i dissimular registres per tal de poder passar desapercebuts pel sistema.

Així doncs, aquesta operació ha permès imputar un total de 13 persones detingudes sota els càrrecs de maltractament animal, intrusisme laboral, estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals. Altrament, aquest ha estat el primer cop que els quatre cossos de seguretat de l’estat espanyol unien forces per realitzar una investigació, que també ha comptat amb el suport de veterinaris especialitzats i d’associacions de protecció que vetllen pel benestar dels animals.

ELS ANIMALS FEIEN TRAJECTES DE MÉS DE 20 HORES DINS D'UN COTXE

La investigació realitzada pels cossos de seguretat ha revelat que els animals arribaven al Principat i a Espanya a través de viatges en cotxe des de l’Europa de l’Est. Això suposava que tant gossos com gats havien de passar més de 20 hores tancats en un espai reduït, sense ventilació i mal equipats per cobrir les seves necessitats fisiològiques. Aquestes condicions, apunten els experts, propiciaven el desenvolupament de malalties contagioses en alguns exemplars que, al seu torn, contagiaven la resta un cop arribaven al seu destí. A més, un cop ja eren dipositats a les botigues il·legals, les males condicions d’aquestes i la falta de cures agreujava les malalties de les mascotes, que sovint arribaven malaltes a les mans dels seus nous propietaris. D’altra banda, també es van detectar males pràctiques als centres de cria en els quals operaven els membres d’aquesta xarxa. La pitjor part d’aquests centres se l’enduien les femelles, que vivien tancades en gàbies i eren obligades a aparellar-se i a criar cada cop que estaven en el zel, independentment de l’estat en el qual es trobava l’animal.

L'interior de la botiga on operava la xarxa a Andorra.

tracking