ESCOLA FRANCESA DE SANT JULIÀ
La cantina funcionarà després de les vacances
En una carta a les famílies es demana tranquil·litat i s’afirma que el menjador seguirà actiu el proper dia 19
Mentre el Carnaval va inundar d’alegria l’inici de les vacances, l’escola francesa de Sant Julià de Lòria va viure ahir un dia trist amb el comiat –i acomiadament– de tot el personal de la cantina –cuineres i monitores– i també de l’administrativa, a qui ahir se li va comunicar que no seguiria. Com ja s’havia avançat, el menjador tanca per fallida, però el servei continuarà “d’una manera o una altra”, van assegurar ahir fonts properes a la junta de l’APACEF, formada per mares d’alumnes, que agafa les regnes del menjador.
La primera decisió ha estat transmetre un missatge de calma. Mitjançant una carta a totes les famílies, l’APACEF assegura que el 19 de febrer, quan les aules tornin a bullir amb els alumnes, tots els que fan servir el menjador seran atesos. En la carta es remarca que l’associació s’ha posat en contacte “tant amb les institucions oficials com amb altres centres escolars de totes les parròquies. Avui dia, us podem garantir que els nostres infants tindran assegurat el servei de menjador, així com el servei de monitors i tot el que comporta la quota”, que cal recordar que és de 90 euros mensuals.
No s’especifica quina serà la solució definitiva o si s’adoptarà una fórmula transitòria fins a aconseguir tornar a la normalitat. En la carta es demana que “per poder continuar treballant amb tot el procés de reorganització del servei de menjador, les aportacions per part dels pares siguin constructives i que no us cregueu tot el que es publica a la premsa”. Hi ha diverses opcions sobre la taula encara que s’han d’acabar de tancar. En les converses amb el ministeri d’Educació es va proposar la col·laboració amb l’escola andorrana, encara que també s’havia parlat en un inici de contractar una empresa de càtering. L’aturada per Carnaval representa una treva i oxigen per treballar amb més tranquil·litat, però res serà igual.
Per a la comissió que va gestionar la cantina fins ahir, ha estat un final traumàtic, no volgut però “inevitable”. Fonts de l’entitat, que estava integrada per tres pares, van repetir que ho han intentat tot per salvar el menjador i els llocs de treball, i van insistir que en tot moment van ser molt transparents amb el personal de la cuina, que “generosament i voluntàriament” va acceptar treballar fins ahir conscient que no cobraran aquests dies de febrer. “Ens van dir que ho feien sobretot pels nens i nenes, també per la bona relació amb la gestora, i saben perfectament que no es pot pagar la indemnització pels acomiadaments, que s’eleva a 80.000 euros”, van comentar les mateixes fonts.
Dia trist per a aquesta gestora, que es veu assenyalada per la seva gestió i que es defensa per haver hagut de mantenir la cantina amb tot en contra, especialment la caiguda de la subvenció per la disminució d’alumnes i la sotragada de la pandèmia, que va portar a demanar un crèdit tou que no es pot retornar. El tancament de l’escola espanyola, amb qui la francesa compartia menjador, va ser un mal presagi i l’inici d’un camí ple de problemes.
Com que eren pares de centres de dos sistemes, van crear una estructura diferenciada i així va continuar. La marxa de l’escola espanyola va suposar perdre 60 alumnes i quotes, mentre que s’havia de mantenir la despesa fixa d’un personal amb contractes indefinits, però tenien liquiditat per despatxar els monitors i renegociar uns contractes limitats al curs i una retribució equivalent al sou mínim. No van poder procedir igual amb el personal de cuina, perquè ja no tenien coixí econòmic, però l’impuls d’activitats extraescolars en l’horari de menjador els va reportar ingressos extres i una bona salut financera que la covid va tornar a espatllar. El confinament va obligar a fer un ERTO, després es va demanar un crèdit tou i alhora es van perdre alumnes. El desig seria recol·locar les cuineres sense perdre l’antiguitat. Difícil.
CLAUS
1 COL·LABORACIÓ AMB L'ESCOLA ESPANYOLA
La comissió és una entitat separada de l’APACEF perquè es va crear amb l’escola espanyola per fer funcionar conjuntament el menjador.
2 SOTRAC PER LA MARXA DEL CENTRE ESPANYOL
La marxa de l’escola espanyola va suposar perdre 60 alumnes i quotes i, per tant, una subvenció més petita, que depèn del nombre d’escolars.
3 ESTRUCTURA MASSA GRAN PER A POCA MAINADA
L’estructura és massa gran però es vol evitar acomiadaments, encara que tampoc es poden pagar indemnitzacions perquè la quantitat és molt alta.