Foc i lloc

Una nova codificació laboral

S’introdueix també una nova llei de llibertat sindical i patronal

Creat:

Actualitzat:

Molts cops pequem de fer comparacions amb altres països que tenen una realitat social i econòmica res a veure amb la nostra. Tenim un país l’economia del qual es basa, principalment, en els sectors financer, comercial i turístic i on la majoria de la gent treballa al sector serveis. Per tant, el marc que reguli les relacions laborals al nostre país ha de tenir present aquesta realitat.

Tota legislació laboral ha de complir una doble finalitat: d’una banda, donar garanties suficients a assalariats i empresaris per tal que la relació laboral es desenvolupi amb ple respecte a tots els seus drets i ser una eina que ajudi en el desenvolupament econòmic, i de l’altra, millorar l’ocupabilitat i que aquesta sigui amb les millors condicions possibles.

Celebrem el dia 1 de Maig amb la particularitat de tenir unes noves lleis laborals a tràmit parlamentari, des del passat mes d’octubre. Aquesta modificació laboral busca aquests dos objectius, i és per això que presenta clares millores, tant per a la part assalariada com per a l’empresarial. Pel que fa a la part assalariada bo i ampliant els permisos existents, creant-ne de nous i donant més i millors garanties per a la defensa dels seus drets. I a la part empresarial, bo i flexibilitzant la tipologia de contractes i millorant-ne la seguretat jurídica. Paral·lelament, s’introdueix una nova llei de llibertat sindical i patronal que ha de procurar de forma efectiva que la representació dels treballadors al si de les empreses sigui aquest cop una realitat. I finalment, també es regula el dret de vaga llargament reivindicat al nostre país.

Cal remarcar que les lleis laborals se centrin en aquells aspectes que van directament a regular les relacions laborals entre assalariat i empresari. Altres aspectes de caràcter més transversal queden o quedaran recollits en altres textos legislatius que tenen, precisament, aquesta voluntat i evitar així haver de legislar els mateixos aspectes per a cadascun dels seus àmbits d’aplicació. Per tant, abans de fer segons quines afirmacions sobre la nova codificació laboral, caldria tenir present que també hi ha a tràmit parlamentari el projecte de llei d’ocupació i que, en breu, ho estarà també la futura llei d’igualtat, que recollirà tots aquells aspectes debatuts dins del Llibre blanc de la igualtat.

tracking