Després de l’anunci de la no concurrència d’empreses al concurs per a la construcció del telefèric del pic de Carroi, des del comitè local d’Andorra la Vella de terceravia considerem que aquesta situació evidencia la necessitat que la corporació es replantegi la idoneïtat de continuar amb el projecte. Vista la declaració del concurs com a desert, pensem que caldria descartar-lo definitivament i canalitzar els esforços en altres actuacions, que a hores d’ara resultarien més necessàries i fructíferes per a la parròquia. Qualsevol intent de forçar el projecte amb els factors creats i una possible judicialització podria ser molt perjudicial. Defugint dels retrets, però sense menystenir que la majoria comunal ha d’assumir la seva responsabilitat, cal reformular les prioritats de les actuacions per evitar desgasts innecessaris. En aquest sentit, volem recordar que en aquest projecte vàrem ser la primera formació que es va posicionar en la defensa d’una consulta ciutadana i que seguim defensant-la, en el cas que, en la situació actual, el comú decideix seguir amb el projecte.
Com a alternativa a aquesta instal·lació, considerem que una manera de posar en valor el pic de Carroi i el seu entorn rauria a implementar actuacions sostenibles i pragmàtiques i ràpides que no requeririen grans inversions. En aquest sentit, apostem per potenciar la muntanya, a través de la implementació d’activitats diverses que integrin la cultura, l’esport i la natura. Entre les accions que podrien encabir-se per característiques de la muntanya destaquen les activitats relacionades amb els riscos naturals i el canvi climàtic en un context muntanyenc. Precisament, som testimonis, darrerament, a Andorra i al món dels episodis que s’estan produint a conseqüència del canvi climàtic i cal conscienciar cada vegada més sobre aquests factors, que tot indica que es repetiran amb freqüència, si no hi actuem.
Pel que fa a altres afers de la gestió de la majoria comunal, amb la comprensió i perspectiva de la dificultat de gestionar en una pandèmia, reiterem, tal com ja ho vam expressar a les darreres eleccions comunals, que hi ha seriosos desajustos que caldria equilibrar: se segueix amb la política de les grans inversions per sectors, que comporten un desigual tractament de les zones urbanes. Per una banda, es busca un embelliment integral de certs eixos, mentre que gran part de les voravies de molts carrers de la parròquia presenten disfuncions que dificulten o fan perillar el pas dels vianants. D’altra banda, no compartim tampoc la realització d’anuncis en forma de projectes inviables a hores d’ara, com l’ampliació de l’Estadi Comunal, mentre que la pista d’atletisme requeria l’arranjament dels pedaços creats. Un altre exemple d’un projecte d’una gran magnitud per a un ens local és el Museu de la Bicicleta, sobre el qual caldria valorar elements com el retorn i la viabilitat. Des de la nostra formació apostem per un impuls de la parròquia a través de projectes de difusió del patrimoni de la parròquia i reivindiquem que no es deixi de banda la defensa de la construcció del Museu Nacional a Andorra la Vella.
Des de terceravia volem expressar el neguit pel futur de la parròquia i seguim defensant que calen actuacions que prioritzin els serveis per als ciutadans més enllà de projectes que requereixen grans inversions, tot defugint d’impulsos i de personalismes. Els recursos han de gestionar-se d’una manera prudent, per tal de garantir una viabilitat i una sostenibilitat econòmica a llarg termini, amb l’objectiu que els mandats posteriors no es vegin condicionats. Malgrat no tenir representació comunal, reiterem el nostre compromís amb la parròquia i seguim decididament apostant per una política realista, sense estridències però amb el missatge clar: per a nosaltres la capitalitat d’Andorra la Vella no es mesura en el nombre de titulars als mitjans, sinó en la capacitat de liderar una gestió eficient per a tota la ciutadania i amb perspectiva de futur.
*Guillem Tadeo i Ildefons Serrano, Membres de terceravia Andorra la Vella