Exposicions itinerants Floralab
El projecte transfronterer FLORALAB, amb finançament POCTEFA, posa el focus en les plantes amenaçades de l’est del Pirineu
Què té el trencalòs, la perdiu blanca, l’os o la llúdriga que no tingui el julivert d’isard, el lliri o la verònica? El fet és que, sigui com vulgui, quan pensem en espècies amenaçades dels Pirineus, en éssers vius que caldria protegir... acostumem a pensar en animals vertebrats de mida gran més que en cargolines, insectes, bolets o plantes. El projecte transfronterer FLORALAB, amb finançament POCTEFA, posa el focus en les plantes amenaçades de l’est del Pirineu, organitzant a tot el territori un mes d’activitats entre juny i juliol, el Festi’flora, un mes per informar-nos, reflexionar i apropar-nos a la natura vegetal que tenim tan a prop de casa i que se’ns fa sovint invisible.
Per començar a escalfar l’ambient, els diferents comuns d’Andorra, l’Institut d’Estudis Andorrans, els parcs naturals d’Andorra i la vall del Madriu-Perafita-Claror s’han unit per oferir una exposició itinerant que anirà passant per totes les parròquies. La mostra s’inicia a Sant Julià el 15 d’abril per després passar cap a Ordino, la Massana... L’exposició és fruit de la participació popular en diferents concursos de fotografia naturalista que es van dur a terme durant el 2020. Es tracta d’una mostra exterior que pretén cridar l’atenció de vianants i visitants, per fer florir els nostres pobles tan plens d’asfalt i que en la imitació puguem descobrir la multitud d’altres plantes, comunes i rares, que es troben ben a prop nostre.
L’ull de perdiu de flors tan blaves, les violes silvestres al costat dels horts, les carlines més pròpies dels estius als prats de muntanya i que allunyaven els mals esperits des de les portes de cases antigues, la saxífraga que surt a les roques al costat d’altres meravelles naturals... podeu anar a veure-les en fotografia a l’exposició itinerant quan s’acosti a la vostra parròquia... però us recomanem no oblidar aquells camins prop de casa que vam descobrir la primavera passada per obrir els ulls a la flora més propera i deixar-nos sorprendre! La natura és (encara) a prop nostre, gaudim-la i respectem-la. L’IEA agraeix l’ajut del 2019 del Govern d’Andorra de la convocatòria complementària als ajuts europeus Poctefa 2014-2020, Ref. AEUP011-AND/2019 pel projecte FLORALAB, en què s’emmarca l’exposició itinerant.
*CLARA PLADEVALL
Investigadora del Cenma