Fulles de tardor

La temperatura exterior és, entre altres, un dels factors determinants del canvi de color i l’inici dels paisatges de tardor

Inici del canvi de color de les fulles en el beç ('Betula pendula') a Sant JuliàAndorra Recerca + Innovació

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Què ho fa que les fulles d’alguns arbres caiguin a la tardor? L’abscisió –el procés pel qual a una planta li cauen les fulles– és posterior a la senescència –moment en què comença l’absorció dels elements reutilitzables de les fulles i aquestes canvien de color–. Però, què marca el moment en què comença cadascun d’aquests processos fenològics?

La temperatura exterior és, entre altres, un dels factors determinants del canvi de color i l’inici dels paisatges de tardor. Així que estudiar a llarg termini el moment en què canvien les fulles de les plantes és molt útil per veure com la vegetació s’adapta als canvis en les temperatures, perquè es fa visible un fenomen que normalment és complicat de detectar.

Un altre factor és la durada d’hores de sol del dia, que no canvia al llarg dels anys, així que ens permet distingir clarament l’efecte del canvi climàtic sobre aquest fenomen.

Les temperatures dels últims anys a Andorra han anat pujant, a la tardor es calcula que l’anomalia respecte a la temperatura mitjana entre el 1950 i el 2015 ha pujat lleugerament, tot i que no és significativa estadísticament (sí que ho és la resta d’estacions de l’any). L’avançament fenològic a alta muntanya (més de 1.400 m), es va calcular l’any 2020 als Pirineus en 4,4 dies (www.phenoclim.org). Aquest valor es calcula a partir de dades aportades per la ciutadania, com la data mitjana de canvi de color de les fulles en el besurt i el beç. No se sap quin efecte tindrà en la supervivència dels arbres l’avançament de la caiguda de les fulles. S’escurça el temps en què l’arbre ha estat absorbint diòxid de carboni atmosfèric i dotant-se d’aliment.

Les dades climàtiques mostren que la primavera també comença abans, posant en evidència el trencament de l’equilibri en el calendari ecològic del nostre país.

Com més informació es té, més robusta és l’anàlisi i per això convidem tothom a participar al programa Phénoclim. Escoles i particulars d’Andorra ja contribueixen a millorar el coneixement per l’estudi d’aquests processos que marcaran el futur dels nostres paisatges. Trobareu tota la informació a la pàgina web www.phenoclim.org.

tracking