Bolets tòxics de tardor (II)

Seguiu les recomanacions habituals i en cas de dubte, no colliu el bolet

'Cortinarius rubellus', bolet de mantellina que provoca la síndrome nefrotòxica orellànica

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En el darrer article us vam parlar d’intoxicació per la ingesta de bolets, la que provoca la síndrome hepatotòxica. En l’article d’aquesta setmana posem el focus en un altre tipus d’intoxicacions molt greus, també provocades per bolets.

La síndrome nefrotòxica orellànica. La intoxicació apareix als 2-14 dies. La simptomatologia s’inicia amb vòmits i diarrea, mal de cap, cansament i set intensa fins que al final té lloc una insuficiència renal quan els ronyons deixen de realitzar la seva funció. Sovint l’única solució és el trasplantament de ronyó i moltes persones necessiten diàlisi tota la vida.

Entre els bolets que causen aquest tipus d’intoxicació a Andorra hi ha aquests bolets de mantellina: gènere Cortinarius spp. especialment el C. orellaneus i el C. rubelleus. Són de dimensions mitjanes, de color marró o marró groguenc, amb un peu que de vegades pot ser groc clar o quasi blanquinós, les làmines de color canyella o de vermell òxid quan són vells. De vegades es poden apreciar restes de filaments al peu. Creixen en boscos de caducifolis i coníferes. Pot ser confós amb les potes de perdiu, que té les làmines de color més violaci i que li recorren un tros de la superfície del peu.

La síndrome rabdomiolítica. Apareix al cap de dos o tres dies del consum dels bolets. Es manifesta amb dolors musculars a les extremitats inferiors, amb fatiga, debilitat, sudoració i febre, també provoca alteracions del ritme cardíac i dificultat respiratòria i danys als ronyons.

El bolet que causa aquesta síndrome a Andorra és el groguet (Tricholoma equestre): un bolet de dimensions mitjanes, de color groc amb el barret amb taques fosques. Considerat com a bon comestible fins fa pocs anys, fa un temps que es va reportar com a responsable d’un conjunt d’intoxicacions, algunes de les quals amb resultat mortal, després de consumir-lo en grans quantitats durant un període de temps llarg. No és una espècie que es pugui confondre amb cap altre bolet comes­tible.

Totes aquestes intoxicacions són possibles però evitables si som conscients del que agafem i mengem. Seguiu les recomanacions habituals i en cas de dubte, no colliu el bolet.

Cal saber

http://www.micocat.org/UNCINULA09/micologia09/Toxicologia/BoletsToxics_v07.htm#_Toc436824609 http://www.setasysitios.com/setas-y-sitios/tipos-de-intoxicacion-por-setas http://www.setasysitios.com/setas-y-sitios/setas/setas-toxicas https://web.gencat.cat/ca/actualitat/reportatges/temporada-de-bolets/bolets/bolets-toxics/ http://www.aranzadi.eus/fileadmin/docs/Munibe/2006001151.pdf

tracking