Reserves de la biosfera més enllà del distintiu

El pla d’acció recull els objectius, mesures i accions a assolir durant els propers deu anys

El país disposa dels actius per optar al reconeixement

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La creació de reserves de la biosfera es formalitza durant la reunió anual del Consell Internacional de Coordinació (CIC) del programa Home i la Biosfera de la Unesco, qui aprova la inclusió d’un territori dins la xarxa mundial de reserves de la biosfera, des d’on iniciarà la posada en funcionament.

Inicialment, les reserves concentren els esforços al desplegament del model de governança i del pla d’acció. El pla d’acció recull els objectius, mesures i accions a assolir durant els propers deu anys, coincidint amb la vigència temporal de la reserva. Al final del període, el CIC valorarà els assoliments per renovar, o no, el reconeixement per al proper decenni. Per aquest motiu, és fonamental involucrar tots els actors interessats pels objectius del pla, per aportar la visió i experiència a l’hora de concretar les mesures adients i viables.

En paral·lel, s’inicia la fase de comunicació amb l’objectiu d’informar tota la ciutadania i sectors del territori, per prendre consciència del reconeixement adquirit i generar espais de diàleg i de reflexió al voltant de la reserva.

Al país ja en tenim un bon exemple, en aquest sentit, des que l’any 2020 Ordino fos declarada reserva de la biosfera. S’ha desplegat el pla d’acció mitjançant l’adopció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a eixos estructurals vertebradors. Tanmateix, s’ha iniciat una formació dirigida a tots els col·lectius professionals relacionats amb la gestió del turisme, dotant-los amb eines que els permetin, al seu torn, informar i sensibilitzar els visitants de la reserva.

L’experiència recollida prop de les 727 reserves de la biosfera d’arreu del planeta apunta clarament al fet que els primers resultats tangibles apareixen un cop la comunitat ha estat minuciosament informada i involucrada, moment en el qual poden iniciar-se accions més ambicioses.

Un bon exemple d’aquesta consideració el trobem a la reserva de la biosfera de Menorca, que després de 25 anys d’experiència ha creat i consolidat un model turístic abocat al patrimoni així com a la cultura del benestar. Un model turístic econòmicament pròsper i que persegueix l’objectiu de minimitzar els impactes derivats i en definitiva compatibilitzar el desenvolupament social i econòmic insular amb el manteniment i revalorització dels recursos naturals i culturals.

Amb tot, Andorra disposa dels actius necessaris per optar al reconeixement a reserva de la biosfera, però sobretot, les reduïdes dimensions del país ofereixen una excel·lent oportunitat a l’hora de fer partícip tota la població i construir una consciència col·lectiva que més enllà d’afavorir la consecució dels ODS, serveixi de far per a altres regions en la inqüestionable necessitat d’harmonitzar la sostenibilitat arreu del planeta.

*IAN SERRA i MARC FONT

Andorra Recerca + Innovació

tracking