Participació ciutadana i eficiència energètica

Una de les principals aportacions ha estat la definició de l’enfocament Coleopter

És positiu incloure la visió ciutadana en projectes tècnics

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els estudis d’estalvi, eficiència energètica i introducció d’energies renovables, tradicionalment, s’aborden des de perspectives principalment tècniques. És habitual considerar que és necessari cert nivell d’expertesa en la matèria per poder contribuir a aquest tipus d’anàlisis. El projecte europeu Coleopter (COncertation LocalE pour l’Optimisation des Politiques Territoriales pour l’Energie Rurale), que va ser presentat recentment a Escaldes-Engordany, desmunta aquest tòpic. En el transcurs del projecte, iniciat l’any 2019, es desenvolupa un enfocament integrat de l’eficiència energètica dels edificis públics, que enllaça reptes tècnics, socials i econòmics.

Una de les principals aportacions ha estat la definició de l’enfocament Coleopter, que combina eines ja existents com, per exemple, les auditories energètiques i la modelització BIM (Building Information Modelling) amb un procés de participació ciutadana conegut com a diàleg territorial. Aquesta és l’essència de la nova metodologia, que permet incorporar les necessitats dels usuaris dels edificis així com el seu suport de cara a realitzar-hi futures renovacions.

El cas d’estudi realitzat a Andorra s’ha centrat en el Prat Gran d’Escaldes-Engordany, en el qual s’ha realitzat una auditoria energètica, s’ha implementat el model BIM de l’edifici i s’ha realitzat un procés participatiu amb els usuaris del pavelló per tal d’identificar les mesures de renovació amb major suport social. Entre les mesures identificades hi destaca la instal·lació de panells fotovoltaics a la coberta de l’edifici. A banda d’estudiar-ne el seu potencial des d’una perspectiva tècnica, el diàleg territorial ha permès validar el suport dels usuaris en una instal·lació amb un impacte estètic important. Addicionalment, el diàleg ha estat clau per identificar també una solució als problemes d’enlluernament que actualment es produeixen degut a la coberta envidriada de l’edifici.

Coleopter demostra que incorporar la visió ciutadana en processos generalment reservats als experts és possible i positiu. De cara a properes experiències, els grans reptes són incrementar els nivells de participació i assegurar que els nostres governants executin les accions derivades dels processos participatius. Aspectes que, en gran manera, depenen un de l’altre i que segurament es realimentaran.

tracking