Diplòdia, un fong patogen dels pins

La temporada passada va haver-hi una petita alarma per una plaga dels pins originada per un fong que va afectar alguns boscos de l’interior de Catalunya

El fong entra a través de les ferides de l'arbre

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La temporada passada va haver-hi una petita alarma per una plaga dels pins originada per un fong que va afectar alguns boscos de l’interior de Catalunya... però que no va arribar a Andorra. Serà el cas d’aquest 2023? Quins elements necessita aquesta plaga per desenvolupar-se? En aquest article hi aprofundirem una mica.

La malaltia dels pins coneguda com a diplòdia és produïda pel fong Sphaeropsis sapinea, una espècie que creix millor en ambients càlids. Pot viure en connexió amb diferents espècies de pins sense que aquests mostrin símptomes de malaltia, però quan les condicions es tornen adverses per als pins, per exemple en èpoques de sequera continuada, el fong pot desenvolupar aquesta malaltia que pot acabar amb la mort del pi.

El fong té una gran capacitat de dispersió, produint milers d’espores que viatgen a quilòmetres de distància. La infecció comença amb l’entrada del fong en ferides de l’arbre. Aquestes poden ser produïdes per pedregades, ventades, trencament de branques, podes mal realitzades o per insectes.

A Andorra un dels més abundants és el pi roig, que encara no s’ha vist afectat, però que ho podria estar en un futur, sobretot si hi ha episodis de debilitament de les masses forestals i també per un increment de la temperatura.

De moment, a Andorra, en les parcel·les d’estudi forestals on es duen a terme els projectes ACCLIMAFOR o PHÉNOCLIM no s’han observat greus problemes patològics per infeccions fúngiques. De tota manera, la sequera de la primavera-estiu del 2022 va ser molt intensa, i molts dels exemplars estudiats van començar a mostrar símptomes de decrepitud de les fulles, apareixent en moltes ocasions branques amb fulles mortes.

Que apareguin tants arbres amb mostres de decrepitud és una mala notícia, ja que ens indica que els arbres estan debilitant-se pel dèficit hídric. Aquests arbres debilitats són susceptibles de patir l’atac de la diplòdia, però també d’escarabats barrinadors, processionària... que poden malmetre l’arbre de manera conjunta.

Per això banders, agents dels comuns i els parcs naturals, i investigadors forestals, és important que treballin conjuntament per detectar i gestionar adequadament una de les riqueses naturals d’Andorra: els boscos.

tracking