En aquest article ens enfoquem a parlar sobre com ha sigut l’hivern de 2022-2023 (desembre 2022-febrer 2023) i la tendència càlida dels últims anys.
Aquest ha sigut el tercer hivern meteorològic més càlid a l’estació Central (FEDA) amb una temperatura mitjana de 5,4ºC, empatat amb l’hivern 2019-2020 amb la mateixa temperatura mitjana. L’hivern més càlid des del 1950 va ser el 2020-2021 amb una temperatura mitjana de 6,3ºC i el segon el 1990-1991. Aquest hivern ha tingut una anomalia positiva de 2,3ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010.
Pel que fa a les precipitacions, durant els tres mesos d’hivern meteorològic (desembre, gener i febrer) s’han acumulat a l’estació Central fins a 121,1 mm, pròxim a la mitjana climàtica (130 mm).
Però quina és la percepció que tenim sobre aquest hivern? Que no tenim neu. Revisem doncs, què ha passat aquests mesos a l’alta muntanya, prenent l’estació de Sorteny com a referent, i ampliant l’escala temporal amb les primeres nevades de final de novembre fins a final de març.
Les primeres nevades van arribar els dies 20 i 21 de novembre, amb una cota de neu que va baixar fins als 1300 m, i el dia 29, on es van acumular fins a 30 i 15 cm, respectivament. Les temperatures baixes d’inici de desembre no van anar acompanyades per precipitacions abundants, fet que va mantenir el mantell nival per sota del percentil 30. Això vol dir que, de totes les observacions històriques de la sèrie de gruix de neu a Sorteny, només un 30% de les observacions en aquells dies se situen per sota.
No va ser fins a la segona quinzena de gener que l’hivern va entrar de cop al país. Les temperatures es van desplomar, amb un temporal de fort vent i neu deixant fins a 120 cm de neu nova. Tot i tenir un gener amb temperatures normals (i fins i tot fredes) a l’alta muntanya, l’efecte del vent va ser molt notable i el mantell es va tornar a situar en valors inferiors al percentil 50. El febrer va passar com un mes humit climàticament parlant. Entre els dies 21 de febrer i final de mes es van acumular fins a 70 cm de neu nova a Sorteny, consolidant un mantell d’1,65 m al tancament del mes.
A final de març el mantell nival a l’estació de Sorteny s’ha situat prop dels 90 cm, és a dir, que durant aquest mes s’han perdut fins a 75 cm de neu. Què ho pot provocar? Hi ha vàries maneres de perdre neu. Diferents estudis apunten que un 70% de la neu que cau es sublima a causa del vent, com en el cas de les nevades del gener. A més, hi ha els efectes de les altes temperatures, la pluja, la radiació solar i fins i tot la boira i els núvols baixos. Totes aquestes situacions s’han donat durant aquest març.
Per tant, es confirma la manca de neu i a dia d’avui podem dir que l’evolució del mantell nival durant aquesta temporada ha estat majoritàriament molt deficitària.