Roques sedimentàries de la Rabassa
Es poden observar roques de fa més de 443 milions d’anys
Avui en aquest article us proposem una sortida a la zona de la Rabassa per observar roques sedimentàries de fa més de 443 milions d’anys.
A la zona de la Rabassa es troba part d’una successió estratigràfica que comença amb roques de fa 417 milions d’anys de l’època del Silurià i acaba amb roques més antigues, de 443 milions d’anys, de l’Ordovicià superior. Principalment es poden veure quatre tipus de roques: pissarres, quarsites, limolites i calcàries.
Es pot fer un petit recorregut per veure aquest registre geològic, que comença al pàrquing de l’estació d’esquí nòrdic de la Rabassa. S’inicia caminant pel bosc fins que s’arriba a una clariana on hi ha situat un berenador al mig.
Parada 1: a l’esquerra del talús de la pista afloren unes pissarres datades del Silurià, un tipus de roca metamòrfica d’origen sedimentari, provinent de les lutites. Es distingeixen perquè quan es trenquen formen petites llesques.
Parada 2: a uns 50 metres, a l’arribar a un encreuament, s’ha de pujar a la pista que va a Bescaran. Després de la primera corba, es veuran les quarsites de Bar, unes roques molt massisses, rosades-grises corresponents a l’Ordovicià superior.
Parada 3: continuant pel camí, s’arriba a un revolt molt pronunciat on es troba un petit pont que travessa un torrent. 50 metres avall, sortint de la pista es troben unes roques disgregades molt semblants a les pissarres. Aquestes es tracten de limolites, i queden al descobert gràcies a l’acció erosiva del torrent.
En aquest mateix aflorament es troben unes roques especialment interessants. Aquestes són calcàries de la formació Estana, les més antigues d’aquesta sèrie. Són roques carbonatades grises d’aspecte molt més massís i contenen fòssils que es poden observar a simple vista.
Parada 4: finalment, des del pont, es poden observar millor aquestes calcàries, ja que sobresurten del relleu i es poden veure amb més deteniment els fòssils que contenen.
De vegades, la identificació de les roques pot ser difícil. Per això us deixem dues tècniques senzilles per poder diferenciar les quarsites de les calcàries.
La primera es molt senzilla. Es fa rascant la fulla de la navalla amb la roca. Si aquesta es ratlla serà una quarsita i si nó probablement serà una calcària. Una altra forma es amb una dissolució d’HCL (salfumant), composta per una part d’HCL i nou parts d’aigua que s’haurà d’aplicar sobre la roca fresca. L’HCL no reacciona amb els silicats, però sí amb els carbonats, per tant, si li apliquem una gota a la roca i bull podrem saber que es tracta d’una roca carbonatada.
(Article extret de la revista Horitzó, núm. 2)
Andorra Recerca + Innovació