tribuna

La Universitat Oberta La Salle compleix quatre anys

Els estudiants del país han pogut viure una experiència internacional sense desplaçar-se

Creat:

Actualitzat:

El 28 de juny del 2012 va ser la gran festa d’inauguració de la Universitat Oberta La Salle, La Salle Open University, o la UOLS, que són les tres maneres més habituals d’anomenar la nostra institució.

La seua creació va ser un procés llarg. Des de la seua concepció el 2007 a la seua inauguració va passar un lustre. Ens desplaçàrem a un país on La Salle encara no s’havia implantat i parlàrem amb gairebé totes les universitats lasal·lianes del món. Vam haver d’aprendre. Era un projecte nou, sense precedents, i amb molts obstacles que van requerir el seu temps per salvar-los.

Ara la universitat ja camina, no a la velocitat que imaginàvem al principi, però camina.

Crec que el coneixement de la UOLS a la xarxa universitària lasal·liana és altíssim. Ja són desenes les universitats que han col·laborat d’una manera o altra amb la UOLS.

Només destacaré dues fites: una és la consolidació del post­grau internacional en direcció financera, primer programa inter­universitari i internacional de la nostra xarxa, on unes 10 universitats en cada edició s’uneixen per oferir un mateix programa a persones de tot el planeta: claustre de professors internacional, alumnat internacional (amb distribució molt uniforme entre països), diploma internacional. M’atreveixo a dir que és el programa que dóna més sentit a la nostra universitat, i constitueix un model que cal ampliar a noves disciplines, no només a la direcció financera.

La segona és que les universitats lasal·lianes han escollit la UOLS com l’amfitriona de la pròxima trobada de rectors de tot el món, l’Encuentro. M’agradaria pensar i, de fet, més d’un m’ho va transmetre, que darrere d’aquesta decisió hi ha un reconeixement als esforços que ha fet la UOLS per fomentar la connexió entre universitats lasal·lianes.

Al país són pocs els estudiants que han cursat els nostres programes. No han arribat a un 2% del total d’alumnes, però aquest 2%, pel fet de ser minoritari, ha pogut viure una experiència internacional sense necessitat de desplaçar-se. De fet, aquesta era una de les principals contribucions de la UOLS a Andorra.

Ara, en aquest quart aniversari, recordo les persones implicades en el procés de creació d’aquest somni en aquells cinc llargs anys de treball silent. Un procés íntimament lligat al Sr. Ramon Ollé –ell féu que Andorra fos la seu de la Universitat Oberta– i al germà Miquel Àngel Bar­rabeig. Amb ells vaig tenir l’honor de configurar l’equip promotor de la universitat, que va tenir el suport de tot un grup de professionals formidables que ens van donar suport acadèmic, burocràtic, comercial i tècnic: Miquel Ribó, August Climent, Jessica Reynoso, Carolina Ayán, Javier Higueras, Amal Le Collen, Ricard Molins, Francesc Francesch, Javier Flaqué, Marc Segar­ra, Patricia Massana i tants d’altres.

També recordo persones molt il·lustres d’Andorra que ens van brindar el seu suport personal: Josep M. Masó, Patrick Pérez, Òscar Ribas, Alexis Puig, Aitor Osorio i Lluís Kinder. I sens dubte del suport dels diferents grups parlamentaris, i del Copríncep episcopal, Mons. Joan-Enric Vives.

A la xarxa lasal·liana va ser fonamental el treball del G. Diego Muñoz, responsable internacional de la recerca sobre La Salle a l’Institut dels Germans. Ell ens va fer l’honor de ser el primer degà de recerca de la UOLS i ha estat una persona clau per situar la universitat a la xarxa. I també el superior general dels germans el 2012, el Rvdm. G. Álvaro Rodríguez Echeverría, que ens va regalar la seua presència a la inauguració de la UOLS, dotant-la d’un simbolisme global, que juntament amb la presència del Copríncep episcopal d’Andorra donaven ple sentit a l’eslògan inicial: D’Andorra al món.

I segur que m’estic deixant tanta gent...

Després de més d’un miler d’alumnes a les nostres aules, desitjo que aquests siguin només els primers quatre anys d’un llarg camí cap a una veritable i reeixida internacionalització de la formació superior, que formi persones lliures amb sensibilitat i consciència global.reeixida internacionalització de la formació superior, que formi persones lliures amb sensibilitat i consciència global.

tracking