Punt de mira
La festa major de Canillo a mig segle passat
La festa major de Canillo es celebrava el 3r diumenge de juliol i durava 3 dies: diumenge, dilluns i dimarts.
El dia tretze de juny (Sant Antoni) es triava els fadrins majors entre els membres de la Quadrilla. Aquests llogaven l’orquestra i organitzaven la festa. Uns dies abans havien envoltat la plaça de boixos i pins i un pal al mig per enflocar-lo amb cintes. Deixaven un pas obert per entrar i feien pagar l’entrada a tots els nois que no eren de la Quadrilla, inclòs els de la Ribera.
Diumenge al matí, missa major amenitzada per l’orquestra que havia arribat el dissabte al vespre i que gairebé sempre s’allotjava a la fonda Roc. En sortir després de missa, l’orquestra acompanyava el mossèn a la rectoria, seguidament feien alguna sardana a la plaça, després vermut i gran dinar de festa major. Després de dinar els fadrins majors, acompanyats dels músics, passaven per totes les cases i oferien una flor i la noia de la casa els donava diners. Avui encara existeix aquest costum. Se’n diu pasacalles o cercavila. A la tarda ball, i a la nit sarau. Per la festa cada noia estrenava un vestit. Durant els balls, totes les noies es posaven en una ringuera al costat. Els nois anaven a buscar-les per ballar, i si alguna no hi volia anar deien que li havia donat carbassa.
Dilluns i dimarts es repetien els balls de tarda i de nit. Durant els saraus es feia ball de rams, es rifava una toia (era un objecte decoratiu) i també es feia el ball del fanalet. Els rams, els números de la toia i el fanalet ho pagaven els nois i ho oferien a la noia del seu grat. També he de dir que el primer ball el feia el fadrí major amb la noia que escollia. Els balls d’aquell temps eren: valsos, tangos, pasdobles, boleros i xarleston. Més tard es va ballar el twist, txa-txa-txa i rock and roll etc.
Al final de la festa, els fadrins feien els comptes entre les despeses i les entrades i repartien a tots els membres el que els pertocava pagar.
La festa d’aquell temps era sobretot ball per a tothom: canalla, jovent, pares i padrins.