El país a través de la seva literatura. Aquest hauria de ser el titular de la columna però la limitació de caràcters no ho permet. Perquè aquesta setmana hem tingut dues presentacions d’aquelles que fan salivera, que donen ganes d’aixecar-se immediatament de la cadira, anar a la llibreria i adquirir-los. Després, la lectura ja s’adaptarà al ritme de cadascú i alguns els engoliran amb avidesa i d’altres els assaboriran lentament balancejant-se davant de la llar de foc (crec que jo seré d’aquests darrers).
Dilluns, l’Albert Villaró presentava la reedició del Manual Digest d’Antoni Fiter i Rossell. Editat per Aloma i amb pròleg de Joan Massa, Villaró ens explica que un dels objectius finals és que l’obra –un clàssic entre nosaltres– esdevingui viu i útil i, entenc jo, que pugui arribar a tothom, fent-lo més comprensible, més abastable en la seva prosa, en definitiva.
Dimecres, la Roser Porta i el Tony Lara presentaven la seva darrera experiència editorial: Andorra literària. Rutes de novel·la (Editorial Andorra). Només el títol ja et transporta, ja et fa imaginar indrets i situacions del país per on et traslladarà la lectura, descobrint llocs, personatges i autors. A part del relat de la Roser, l’obra compta amb les fotografies del Tony: quin gran tàndem, quina satisfacció que treballin junts i quina sort de tenir-los.
Totes dues obres són apostes arriscades, pel gènere de cadascuna d’elles, però tenen al seu favor que són obres que ens parlen del país, que ens el fan conèixer amb més profunditat i que ens enriqueixen l’intel·lecte.