La transmissió del coneixement és possiblement un dels aspectes que obsessionen més entitats i persones en general vinculades amb els costums i les tradicions del poble. Per això existeix l’etnografia, precisament, que és la que s’encarrega de fer l’estudi pertinent d’un grup humà amb les seves pràctiques culturals i socials. Traspassar aquest coneixement, publicar-lo, divulgar-lo, que sigui present en la docència, esdevé vital perquè el costum i la tradició persisteixin en el temps, tot i que adaptant-s’hi perquè aquests dos conceptes evolucionen al mateix ritme que la societat. O més ben dit, costum i tradició evolucionen amb la societat.
Aquest cap de setmana, de fet tot comença aquest divendres a la tarda, tindrem l’oportunitat d’assistir a Andorra la Vella a una gran i intensa trobada de transmissió del coneixement entre diferents festes del foc de l’arc mediterrani i que servirà per conèixer i intercanviar experiències entre els protagonistes d’arreu d’aquesta zona geogràfica. Diferents territoris amb diferents festes, però totes amb l’element del foc com a punt de referència de la celebració.
I en el punt de mira amb un centre d’interès i un protagonisme especial, les falles del Pirineu que, a una setmana de complir quatre anys des que la Unesco les va incloure a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, treballen en el camí del model de salvaguarda de la festa, amb respecte a la diversitat de cada territori fallaire i a la idiosincràsia de cada col·lectiu.