Dissabte passat en vam ser uns quants que vam poder seguir la xerrada que Carles Gascón va fer des d’Alàs sobre el pergamí del segle XVI que en el seu dia va trobar a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i que s’ha convertit en el document més antic on es parla de la celebració de les falles al Pirineu. Donades les circumstàncies, la conferència es va oferir a través d’internet, cosa que estic convençut va afavorir que hi hagués una afluència notable de gent, una cinquantena, entre els quals molts andorrans, un bon grapat de fallaires amb un interès obvi ja que es fa referència a l’encesa de fars i falles a la serra de les Peces per tal de resoldre un conflicte entre els veïns de Torres i d’Alàs al voltant d’aquest indret.
La naturalesa del document, però, no ens parla de com era la festa, per la qual cosa cadascú en el seu imaginari, coneixent i trepitjant el territori, es farà la seva pròpia idea de com els habitants d’aquestes poblacions baixaven les falles des de l’església de Santa Maria situada a dalt la serra de les Peces; i quedarà en el dubte, fins que algun dia sorgeixi algun altre document que ens ho expliqui, de si la falla que cremaven era com la nostra, la falla rodada, o bé eren falles portades a l’estil de les dels Pallars. Esperem que algun dia es reprengui aquesta tradició a l’Alt Urgell per tancar l’anella que acabi unint tota la franja fallaire pirinenca.
En tot cas, l’anàlisi del contingut del pergamí, datat el 1543, va ser exhaustiu i una vegada més, tal com ens té acostumats l’historiador alturgellenc, no va decebre en el seu relat.