Si podeu no us perdeu el número del mes de març de la revista Sàpiens que amb el títol No eren bruixes, eren dones ens proposa recuperar la dignitat de les dones que van ser assassinades a Andorra i Catalunya durant els segles XV al XVIII sota l’acusació de bruixeria. Es tracta d’un gran treball d’investigació realitzat pels historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castells, aquest darrer un vell conegut de casa nostra que ja l’any 2015 ens va oferir una apassionant conferència sobre la bruixeria a Andorra després de treballar per al seu doctorat la documentació del Tribunal de Corts que conserva l’Arxiu Nacional d’Andorra sobre la cacera de bruixes a les valls.
L’obra ha permès identificar-ne més de 700, moltes d’elles localitzades al Pirineu. No només les localitza, sinó que ens diu persones i institucions que hi van participar. Ens mostra el treball que misogínia i el sistema patriarcal n’eren els principals responsables de la persecució, però no solament: ens expliquen els historiadors que, una vegada més, la història ens posa al descobert com els més febles acaben pagant els mals de la societat ja que la majoria de les acusades i executades a més de la condició de gènere eren pobres, amb pocs recursos i sense família o amics que les poguessin ajudar. És a dir, l’acusació de bruixeria com a excusa per eliminar les qui estaven fora de l’ordre social establert.
La proposta de Sàpiens és una excel·lent manera perquè en el mes que celebrem el Dia de la Dona siguem capaços de veure –i fer veure– com des de fa segles la violència de gènere és l’empremta que persegueix la vida de les dones.