Valia la pena trencar els parroquialismes la nit més important per als nens.” Són paraules de l’Emili Pérez Font, expresident de la Unió Proturisme d’Escaldes-Engordany i reproduïdes a la publicació Les festes d’interès cultural. Patrimoni immaterial d’Andorra, editat pel Govern d’Andorra el febrer del 2019. Era la valoració que en feia de l’acord del 1998 entre l’UPTEE i el Comú d’Andorra la Vella per tirar endavant una cavalcada de Reis conjunta entre la capital i Escaldes-Engordany.
No va ser fàcil, ho reconeixen tots els actors implicats del moment (“diguin el que diguin, vosaltres endavant”, deien els cònsols de la capital als seus tècnics de Cultura en el moment de les negociacions), i és que hi havia un fort sentiment de pertinença de la festa per part de les dues parròquies. Però es va decidir prioritzar-la en pro dels infants i el significat que per a ells té la nit de Reis. Amb el pas dels anys, amb els esforços a un costat i altre del carrer Unió i la signatura d’un conveni entre les dues parts (renovat al cap del temps), la festa es va consolidar, va adquirir una gran popularitat i un gran poder de convocatòria, fins al punt que l’any 2010 el Govern la va incloure en l’Inventari General del Patrimoni Cultural d’Andorra com a Bé Immaterial i la va declarar Festa d’Interès Cultural.
Amb la nit de Reis d’enguany hem retornat a finals del segle passat, en què ja no valen ni acords, ni convenis, ni patrimonis culturals... ni tan sols es té en consideració l’esforç de tanta gent que en aquell moment va veure clar que la prioritat era la canalla. I és que la pandèmia sembla que serveixi d’excusa per a tot.