Creat:

Actualitzat:

Ara ja fa un mes, a les xerrades que es van fer en el marc de la celebració del segon aniversari d’Ordino com a reserva de la biosfera, la coordinadora de l’oficina tècnica de la xarxa mundial d’aquests territoris de muntanya, Natalia Castro, feia especial èmfasi en la necessitat de posar en valor el patrimoni immaterial com a element primordial d’una reserva de la biosfera. La importància que té el patrimoni immaterial en aquests territoris en les seves diferents manifestacions no tan sols abraça una dimensió ambiental i econòmica, sinó que també, i sobretot, una dimensió social. La transmissió d’un llegat i d’uns valors que traslladen un sentiment de pertinença de la població, un sentiment d’identitat que és col·lectiu i que contribueix a millorar la cohesió social. Aquest fet, en zones de muntanya, per les característiques i demografia, és especialment transcendental.

De la tècnica de la pedra seca a les tècniques pastorals com la transhumància; de les festes i celebracions en comunitat a les expressions orals i els espectacles de música i dansa; del conreu de productes autòctons a l’art culinari que, més enllà dels coneixements davant dels fogons, propicia trobades familiars i col·lectives reforçant el sentiment de col·lectivitat.

A Ordino tenim tots aquests ingredients, una reserva de la biosfera que s’ha vist reforçada per la recent inclusió de les Festes de l’Os dels Pirineus, amb l’Ossa d’Ordino, al patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco, enfortint així la consciència de sentir-te d’un lloc. Per molts anys.

tracking