DRET A RÈPLICA

Resposta a la publicació de l'article del 25 de gener del 2023, relatiu a uns àudios al Lycée Comte de Foix

Creat:

Actualitzat:

El personal del Lycée Comte de Foix i, de manera més general, el món de l’educació a Andorra, està indignat. La difusió d’una gravació d’àudio –captada il·legalment en una aula– posa de manifest els excessos d’ús incontrolat dels telèfons mòbils. Tanmateix, el personal docent intentem educar en l’ús responsable de les xarxes socials amb l’ajuda de les institucions (Govern ofereix formacions a les aules amb la participació del servei de policia). Es presenten als alumnes els avantatges de les noves tecnologies, i també els seus perills, com el ciberassetjament.

Com es pot tolerar la difusió d’un enregistrament contrari a totes les normes deontològiques i educatives? Que alumnes de 12 anys s’equivoquin és habitual. El reglament intern dels centres educatius estableix els límits i les sancions previstes per reconduir aquestes situacions, reglament que s’ha recordat i s’ha aplicat als alumnes implicats. Però una vegada més, com podem imaginar que adults avalin aquests fets, i els aprofitin, per generar sensacionalisme?

La feina dels docents s’ha tornat difícil, està passant per una crisi de contractació i d’atractiu. Durant el confinament, moltes famílies van prendre consciència de la dificultat de transmetre coneixements al seus propis fills. És amb passió i professionalitat que el personal educatiu s’esforça per instruir les nostres nenes i els nostres nens, per educar-les i educar-los. La col·laboració entre mestres i pares i mares és essencial per permetre que l’infant es desenvolupi amb harmonia. Junts hem de guiar els joves perquè aprenguin a respectar l’altre i així esdevenir ciutadans responsables.

La difusió a les xarxes socials, i al Diari d’Andorra, sense el consentiment de l’interessat, sense contextualitzar una gravació il·lícita, constitueix un atac als valors defensats pels sistemes educatius, per l’estat de dret i per l’ètica periodística. Per tant, estem considerant totes les accions legals possibles.

Amb aquest tracte, qualsevol ciutadà d’Andorra podria sentir-se desprotegit i llançat a l’escarni públic, amb gravacions il·legals utilitzades de manera fragmentada o dirigida. No ho podem tolerar.

I per acabar, volem agrair als representants de la resta de sistemes educatius, als pares i mares i als nostres alumnes, que ens han comunicat la seva desaprovació total d’aquesta actuació i del seu tractament.

tracking