El renaixement de l'hotel Pol

L’antic hotel és avui un dels espais més cobejats de la parròquia

Creat:

Actualitzat:

El cas de l’esllavissament d’ara fa quatre anys a la Portalada, davant del llavors conegut com a Punt de Trobada, ha arribat finalment a un bon desenllaç. El comú de Sant Julià de Lòria, que va rebre el 40% de l’antic hotel Pol com a compensació pels danys d’aquest accident, es convertirà en propietari de tot l’edifici després de comprar la part restant, entregada inicialment a Govern, per un total de 3.077.000 euros, que es pagaran fraccionadament en set terminis entre el 2023 i el 2028.

Ben segur que molts lectors recordeu l’hotel Pol pràcticament com el casal del poble. De fet, va arribar a ser, fins i tot, un punt d’acollida per a refugiats de la Segona Guerra Mundial, tal com explica Francesc Viadiu en la seva obraAndorra, entre el Torb i la Gestapo. Al’inici del segle XXI, però, l’emblemàtic hotel cessa tota mena d’activitat, queda en desús i en el decurs dels darrers anys l’edifici comença a patir els estralls fruitdel tancament.

L’antic hotel Pol és probablement un dels espais més anhelats a la parròquia, tant pel seu potencial com per la seva ubicació, i és per això desitgem que la segona vida que se li doni permeti dinamitzar l’activitat socioeconòmica i cultural de Sant Julià. D’entre les diverses opcions, hi ha la possibilitat d’ubicar-hi la residència universitària. Són dos els punts principals que juguen a favor d’aquesta idea. D’una banda, l’edifici es troba molt a propde la plaça de la Germandat, centre neuràlgic del poble i punt on es concentra la vida universitària de la parròquia. De l’altra,és un espai de prop de 4.000 metres quadratsi podria contenir perfectament les habitacions dels estudiants universitaris i la resta dels serveis necessaris per al seu dia a dia.

Dit això, tant de bo la voluntat de Govern d’aplicar mesures de millora de la qualitat de l’ensenyament superior permeti desenvolupar un pla estratègic per valorar els que han de ser els nostres objectius nacionals, les diferents vies per aconseguir-los i, sobretot, conèixer de primera mà quines són les demandes i les necessitats reals de les institucions universitàries. Tot, amb l’objectiu de desenvolupar una vida estudiantil de qualitat a la parròquia de Sant Julià de Lòria.

I tant de bo es puguin potenciar més les titulacions en format presencial a les universitats privades, perquè en cas contrari ens preguntem quin sentit tindria crear una residència universitària per a estudiants que no hi són.

I tant de bo puguem fer que l’ampliació de l’antiga fàbrica Reig, plantejada fa gairebé quatre anys arran d’unes converses entre la propietat i els consellers comunals de Desperta Laurèdia, sigui una realitatcom més aviat millor i ens permeti recolzar la Universitat d’Andorra, la nostra universitat pública, per tal de continuar creixent i liderant l’ensenyament superiordelpaís.

I tant de bo poguéssim fer tot això i ubicar a l’antic hotel Pol una residència universitària, per a la qual ja hem vist que podria ser un espai engrescador. Però no podem fer-ho a qualsevol preu, ni de qualsevol manera; perquè també ho seria, d’engrescador i d’especialment cabdal, convertir l’edifici en un espai d’interès social més ampli.

I és que si bé la residència cobriria una necessitat de la parròquia, és evident que aquesta no és l’única que té Sant Julià i la seva població. Pensem, per exemple, en la greu crisi d’habitatge que viu el país i en la possibilitat de convertir l’hotel Pol en pisos a preu assequible o destinats a l’emancipació dels joves. Pensem, també, en les dificultats d’aquells que volen emprendre, que podrien beneficiar-se d’un nou espai de coworking, o en els joves i la gent gran de la parròquia, a qui els seus centres els han quedat petits.

I podríem continuar pensant en problemàtiques i idees per solucionar-les a través d’aquest edifici, però aquesta decisió no correspon al Consell General ni a l’actual equip del comú de Sant Julià de Lòria, sinó a la ciutadania laurediana i als representants polítics que surtin escollits el pròxim 17 de desembre.

Per tot això, considerant que les alternatives d’ús de l’antic hotel Pol són molt àmplies i que necessitem donar un rumb a l’ensenyament superior, demanem serenitat davant de la possible implementació d’aquesta residència universitària i de l’eventual suport del Govern al projecte. “A camí llarg, passa curta”, que diu el refrany. Perquè només així, estudiant la qüestió sense precipitar-nos i valorant les diferents opcions disponibles, podrem fer renéixer l’antic hotel Pol i donar-li la segona vida que es mereix.

*Maria Àngels Aché Feliu, Consellera general de Concòrdia

* Sofia Cortesao Travesset, Consellera comunal de Sant Julià de Lòria

Etiquetes:

tracking