de la meva agenda
El llibre dels llibres
Massa vegades cometem el pecat de llegir la Santa Bíblia des de la rutina
Un savi visità un dels meus amics monjos de Sant Martí del Canigó. Portava per equipatge només la Bíblia, el Llibre per excel·lència que anomena el biblista Ynaraja. El bon monjo advertí el nou estadant: “No és fàcil llegir la Bíblia. Et regalo un comentari que he escrit. Et podrà ajudar.” Al cap d’un any, el savi, cercant el silenci contemplatiu, tornà a l’encimbellat monestir. El monjo li preguntà:
–T’ha servit el meu comentari per comprendre millor la Bíblia?
–Tot el contrari, el que m’ha passat és que m’he servit de la Bíblia per comprendre el teu comentari.
Quan obrim la Bíblia, procurem tenir ben present el pensament de Mateu 6,22: “Si el teu ull és bo, tot el teu cos estarà il·luminat.” Massa vegades cometem el pecat de llegir la Santa Bíblia des de la rutina. O el pecat greu d’explicar-la amb interpretacions complicades per culpa de les qual el missatge salvador no arriba al cor de la gent. Mentre el mossèn llegia en una sessió de catequesi un passatge bíblic, un dels nens s’adormí. El bon mossèn digué molest als altres nens i nenes: –Deixo de llegir. Esperarem que l’Ian es desperti. La mainada somrigué maliciosament. Digueren al mossèn catequista: –No es preocupi, mossèn. Si deixa de llegir, l’Ian ja es despertarà.
La setmana que precedeix l’entrada al temps d’Advent, es dedica a la Bíblia. Dilluns, 26 de novembre, s’inaugurà la setmana amb la conferència del reconegut biblista Ynaraja. Una quarantena de fidels ens aplegàrem a la Casa de l’Església de Santa Maria del Fener per escoltar el biblista de 85 anys sobre Déu paraula, paraula de Déu. L’ancià ha dedicat tota la seva vida “al Logos, al Verb, a la Filos, al’Eros, a l’Àgape... a la presència de Déu entre nosaltres, gràcies a la Bíblia”.
El santuari nacional de la Mare de Déu de Meritxell és guardià de l’exposició de Bíblies en més de 1.100 llengües diferents. És un do generós de la família Roquet. Aital amor a la Bíblia s’ha vist recompensat en comprovar que les visites a les bíblies s’han quadruplicat. Dins de la setmana de la Bíblia, els adolescents que es preparen per rebre el sagrament de la confirmació han pujat a l’exposició. Amb una alliçonadora i divertida gimcana han conegut i estimat el llibre de text de totes la catequesis, la Bíblia. Els adolescents de les trobades de diumenge a la tarda a AINA agraeixen la generositat de mossèn Sàrries, biblista i arxipreste de l’Església de les Valls, que els ha fet do a cadascun d’un Nou Testament. Il·luminen els temes que treballen frases del Nou Testament. És de l’Editorial Casal i Vall, dels temps que una Bíblia en català era matèria de contraban. L’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell, escrivia el mes de febrer del 2006: “Si hi ha en el món un llibre que hagi estat capaç d’encaminar moltes vides i pel qual moltes persones han decidit el sentit de la seva existència, aquest és la Bíblia... Llegeix-la, estima-la i intenta comprendre-la i mira si pots complir els ensenyaments que en ella hi ha recollits... i viuràs!”
La Bíblia és el Llibre dels llibres de la història de la humanitat del qual s’han fet més edicions. Lamentem que la gent d’avui s’hagi allunyat de la Bíblia. Hi ha qui l’ha obert i em confia: “Això no és per a mi.” La Bíblia s’ha d’obrir camí en el món d’avui i s’ha d’alliberar de discursos o sermons retrògrads. Tampoc s’ha d’explicar usant paraules complicades. Ella és sols Història de la Salvació “abillada de poesia”, ens confia el P. Ynaraja. No rebaixem el seu nivell de missatge de Déu i dels homes i dones de Déu. No cerquem que ens la donin mastegada. Gaudim de descobrir-la com ho faríem si escaléssim la muntanya més alta i bonica del món. La clau és com comunicar-nos amb ella. Obrim la Bíblia per dialogar-hi. La Bíblia no és neutra. S’ha de pensar en cada moment. Pugem amb els ainistes als llacs de Juclar. Esguardem el pic de Noè. Els comento la història: “Quan Noè va ancorar la barca al cim que porta el seu nom, sortí a fora. En contemplar, després de 40 dies i nits de pluja la bellesa de la vall d’Incles amb tots els boscos i pics que l’acaronen, plorà d’emoció. Les dues llàgrimes que li caigueren són els dos estanys de Juclar.” Aquell diluvi que embellí de nou el Paradís perdut, el va guarir de l’abús de l’alcohol. La Bíblia ens ajuda a qüestionar-nos la vida personal i social. No podem acontentar-nos amb una societat adormida. Obrim la Bíblia al mig del carrer. Fem que ens sacsegi. Les formacions mensuals de monitors per internet clouen sempre amb una frase bíblica que il·lumina el tema aprofundit. Ho vaig aprendre de jove “practicant el mètode de la JOC, la Revisió de Vida”. En aquest moment, la Bíblia ens resulta més alliçonadora que mai.
La Bíblia és el meu GPS, confesso una vegada més. Ella em parla de caminar en Grup, colla, família, comunitat com ho feu Moisès conduint el poble devers la Terra Promesa. Ella m’ensenya a Pregar a l’estil de Job que “ho perd tot menys l’esperança”. Ella m’ensenya a Servir com el diví Mestre Jesús: “No he vingut a ser servit, sinó a servir.” La meva Confident, de camí devers Ain Karim, em confia: “Servir és estimar.”