De la meva agenda

Colònies per meravellar-se

El papa Francesc ha estat inspiració per al programa Som Pinya

Creat:

Actualitzat:

Les encícliques “Laudato Si” i “Fratelli tutti”, del papa Francesc, han estat la font d’inspiració del programa Som Pinya - Estiu 2021, tant per als 336 ainistes de la casa com per als 160 de la Borda i per als 96 dels campaments CAINA i TAMARROS, i han assenyalat als ainistes el camí a seguir.

El papa Francesc, seguint les petjades del sant d’Assís –de qui els infants i adolescents d’AINA canten cada dia “Lloat sigueu, oh Senyor nostre, per la nostra mare terra, pel sol, pel mar i les muntanyes i perquè la nostra vida és cant i dansa”–, ens convida a donar gràcies per la creació i a ser creadors de creació, de vida. Al gran pensador suís Maurice Zundel li agrada repetir: “Je ne crois pas en Dieu, je le vis.” I completa: “Jo crec en Déu perquè crec en l’home.”

Sí! A les colònies es tracta de “viure Déu” contemplant embadalits i amorosament els paisatges d’Andorra, que és un “paradís”, com cantava l’Orfeó Andorrà de la mà del mestre Roure.

Admirem la bellesa de la creació gaudint de la “joia de viure”. Trepitgem pas a pas els camins, els llacs i els cims que són la nostra casa. El bisbe francès Mgr Etchegaray va escriure: “C’est être un bon “païen”, ce paysan croyant qui vit en harmonie et même en complicite avec toute la création”.

Cada matí els ainistes canten a la font del Bon Dia la llum de la primera hora del matí. La primera excursió és a Meritxell, al Santuari de la Llum esplendorosa de Migdia.

En la bona nit, als monitors els faig aquesta pregunta: Cerquem la Llum per posar-nos en camí? O caminem per descobrir, al final del camí, la Llum? Jesús va dir: “Jo soc el Camí... Jo soc la Llum del món.” Jesús ens marca el camí i amb la seva llum ens il·lumina per seguir-lo. Tots hem de ser camí i llum per als altres, reflectint amb la nostra vida el que hem rebut de Jesús. Tot ens fa ser una PINYA.

Diu el papa Francesc: “L’evolució de la natura no és contradictòria amb la noció de creació perquè l’evolució necessita la creació dels éssers que evolucionen.” D’acord amb aquestes paraules, ensems que la Humanitat gaudeix de la meravella de la Creació, amb el seu treball ajuda que evolucioni.

Contemplo als peus de la dolça Mare de tots, la meva Confident, l’obra més bonica de les colònies SOM PINYA, la FAMÍLIA D’AINA. La meva padrina maternal Carme em deia: “Una casa de fang o de palla on es riu val més que un palau on es plora.”

És hora de donar gràcies a la gran família que ha fet possible SOM PINYA – AINA 2021!: al ministeri d’Afers Socials i Joventut, als set comuns de les parròquies andorranes, a la Fundació Josep Anton Cerqueda, a les entitats bancàries Crèdit Andorrà, Mora Banc de Canillo, a l’entitat bancària Andbank, a les nombroses famílies que apadrinen nens i nenes, a les associacions ASCA, Inner Wheel, Rotarys, Lyons Club, Grandvalira Social, Ensisa, Billach, Petrita, Fundació Carles Maestre Fundació Molines, Mansos de Cor, Gol Solidari, Roca Ribes i al Palau de Gel d’Andorra.

Gràcies, monitors i monitores. La vostra generositat és el signe d’una família plena de vida en què cada un regala la bondat a l’altre. El món nou i millor comença amb la vostra generositat envers els infants. Jesús vol que les mans, el cor, sàpiguen donar, compartir... perquè així la vida fruita el Regne de Justícia, d’Igualtat, de Respecte, de Coherència... d’Amor que en els vostres pensaments de “Bona Nit” m’heu fet present. Gràcies per ajudar-me a créixer. Senzillament, us demano que estigueu orgullosos de vosaltres mateixos. Deixeu-m’ho dir amb les paraules d’un bon avi que m’ha escrit:

“La meva filla Anna, esposa i mare de tres fills va ser una nena que va participar d’AINA. Va continuar-ne ja de jove com a monitora, es manté avui vinculada amb lligams d’amistat amb tot l’entorn d’AINA i ha volgut que els seus fills, d’uns anys ençà, també hi participin. Per què després de tants anys això continua així?

Vull ressaltar cinc trets del que he captat d’AINA

1r. AINA genera un esperit de germanor. Crea un caliu de família que la converteix no en un “esplai convencional d’estiu” sinó en lligams profunds d’afectivitat.

2n. AINA ajuda a treure el bo i millor dels infants. El sentit convivencial està per sobre de les rigideses reglamentàries. A AINA hi ha estimació als nens per sobre de tot.

3r. AINA ensenya que la convivència no és només un conjunt de regles sinó que es fonamenta a construir una comunitat humana des de la fraternitat.

4t. Estimar la Natura és obrir els nostres ulls a la contemplació de la bellesa, a considerar les nostres vides no només per criteris d’utilitat immediata sinó també saber admirar tot el que té de bo el nostre entorn. AINA i NATURA van junts.

5è. La FE no és una formulació abstracta de les nostres creences sinó que està entroncada amb l’estimació fraternal de les persones del nostre entorn. I així es viu a AINA.

Tot això deixa una petjada profunda als que l’han viscut d’infants i/o de monitors. L’amistat que sorgeix d’AINA és ferma i duradora pels seus fonaments. Això ho visc com a pare – avi”.

Gràcies, J. R. Em recordeu el que em diu cada dia la Mare de Déu de Meritxell: “Les coses no es fan mai sols. Es fan entre tots! ... El meu fill Jesús us en va donar exemple: primer, una colleta de dotze, després setanta -dos... fins a arribar a la multitud d’ara, on sou vosaltres.”

tracking