De la meva agenda

Meritxell amb el poble d'Andorra

La festa del 8 de setembre no és una celebració anònima sinó una solemnitat fonamentada en la nostra història

Creat:

Actualitzat:

Garçan fou el primer santuari de la Mare de Déu andorrana. Andorra signà els Pariatges, una de les primeres constitucions d’Europa, l’any 1278. Les goges -uso el llenguatge de mossèn Cinto Verdaguer- suggeriren a Maria, Mare de Jesús, de deixar el llac santuari per fer el tron a la gavernera del Midi d’Andorra. Des de Meritxell, meridiem, el cor d’Andorra, la dolça Mare de tots podria il·luminar el nou camí constitucionalment inaugurat. Meritxell és el Sol de les ànimes que il·lumina a qui li obre el cor i escalfa els fredolics indiferents que es deixen tocar pels seus raigs.

La Verge Maria, més Mare que Reina, acceptà el repte de fer el tron a la gavernera de Meritxell per servir tots els andorrans. La mudança la pagà cara. Les llàgrimes que vessaren dels ulls de la Mare de Déu en caure a les aigües del llac de Garçan, el convertiren en el llac de Fontargent, com l’anomenen pietosament tots els coneixedors de la llegenda meritxel·liana.

La gavernera, tron de la Mare de Déu de Meritxell, florí malgrat el gros tou de neu que l’envoltava. “Lo sis de gener... enmig d’una gran nevada, vostre torn assenyaleu”, diu la llegenda i ho canten els goigs. El pastor de Meritxell hi anava cada matí després de conduir les ovelles a resar-li: “Maria de Meritxell, guarda’m un cor d’infant i transparent com les aigües del com del veïnat. Dona’m un cor humil com el teu que no assaboreix les tristeses i es complau a allargar la mà i obrir-la a tothom en especial als infants i als joves vulnerables. Encomana’m la teva tendresa per viure la felicitat de les persones compassives com ho diu Jesús al sermó de la muntanya. Dona’m un cor ferit d’amor amb llagues que només es curen al cel! Amén”.

La Llum de Meritxell ha il·luminat el camí de la història d’Andorra durant vuit segles. La festa del 8 de setembre no és una celebració anònima i desarrelada, sinó una solemnitat que ha de ser -i ho és- ben fonamentada en la història d’Andorra. Els homes i les dones de bona voluntat, els pelegrins i els turistes, tots som les pedres vives del Santuari de la Mare de Déu de Meritxell.

Xavier Espot Zamora, cap de Govern, ens ho recorda en el missatge de la salutació del Dia de Meritxell 8 de setembre del 2022. “Meritxell és un dia de retrobament i de tradicions en què la nostra identitat i els nostres valors prenen més sentit que mai per reforçar tot allò que ens uneix i respectar i integrar totes les diferències que ens fan ser un país més divers i plural”.

Roser Suñé Pascuet, síndica general, ens fa sentir el fervor que duu per a tots els andorrans la Mare de Déu de Meritxell. Escriu al programa de Meritxell, del qual s’han editat cinc mil exemplars per compartir la festa amb l’associació que aplega els santuaris de Catalunya i Balears, l’emotiu missatge: “Andorra, sempre amb Meritxell. La Mare de Déu de Meritxell sempre ha ocupat un lloc únic dins del cor de la gent que viu al país perquè és un dels símbols de pertinença a aquest territori. Des dels aplecs que feien les famílies amb la visita obligada a la petita església, hi ha tot un recorregut sentimental dels anys seixanta que era inexcusable el dia 8 de setembre”.

L’Excm. i Rvdm. Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, arquebisbe-bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, ens recorda que “el 8 de setembre la Patrona i Mare de tots els andorrans ens espera a les celebracions d’aquest 2022 en el seu Santuari estimat de Canillo. És la casa sempre oberta de la nostra Mare celestial, que ens acull, ens abraça, ens refà i ens envia a millorar el món, començant per millorar-nos a nosaltres mateixos. Ens fa difusors de la llum de la fe per il·luminar el nostre món d’avui i fer-lo més habitable, més fratern”.

A la festa de la Mare de Déu dels Àngels vaig dir a la bona nit dels monitors i de les monitores que ells i elles eren els meus àngels. Els vaig demanar a cada un d’ells un consell d’àngel. La Carla, monitora de la Borda, em va escriure: “Guarda per sempre més l’infant que portes al cor”.

Cada capvespre, abans de tancar la porta del Santuari, m’assec a la falda de la Mare de Déu de Meritxell com aquell nen que fa 80 anys s’asseia a la falda de la mama Pura. La meva Confident nodreix cada dia el nen que porto al cor. Hi ha mil maneres de ser feliç. Ser infant a la falda de la Mare de Déu de Meritxell, per a mi, és la millor.

tracking