Creat:

Actualitzat:

“Bella i clara Aurora / feu d’aquest cimal / dels pobles d’An-dorra / la Casa Pairal,” prega l’Ave de Meritxell. Ho canta tota la gent gran. Anhelem que també ho cantin els infants i els joves. Meritxell és el far que il·lumina tot Andorra. Des del tron meritxel·lià dona Llum a tots els ciutadans que li obren la finestra del cor. Aquest diumenge, la Llum de la Mare de Déu de Meritxell és més vibrant. L’arquebisbe Joan Enric Vives administra el sagrament de la Confirmació. Les llengües de foc de l’Esperit, com en la primera Pentecosta a la ciutat de Jerusalem, baixen sobre cada un dels 19 adolescents confirmats. Són els nois i les noies que pronuncien un sí decidit amb la força de l’Esperit al pas cap a la joventut cristiana. Els admiro. El pas cap endavant no és fàcil.

Vivim en la foscor. Tenim una societat on massa gent passa de llarg davant persones necessitades. La indiferència és el pecat de moda. L’hedonisme i l’egoisme són la base de la vida de nombrosos ciutadans. Una ciutadania relativista passa dels valors transcendentals. Observes els joves i t’adones que confonen el que està bé amb el que està malament i aleshores practiquen el “tot s’hi val”. El Papa Francesc lamenta la secularització tan radical de la societat d’avui dia. El copríncep Macron resumeix magistralment la recessió econòmica d’Europa. Diu que assenyala la fi de l’abundància, la fi de les evidències i la fi de la despreocupació. El president ens encoratja a sortir del sandvitx del desànim i de la desorientació.

Els 19 adolescents han participat cada mes en una trobada a AINA. Les seves converses han versat sobre les flames que han d’il·luminar el camí de la seva joventut per “deixar aquest món una mica millor del que l’han trobat”, com deia Baden Powell. Per caminar devers una nova societat, com canten els ainistes: “Anem a una terra nova / cerquem un país millor / tothom qui vulgui venir-hi / prengui timbal i cançó”. Els confirmats saben el cim que volen guanyar i el camí que hi mena. Aquest diumenge, cada confirmat ofrena la flama que il·luminarà una mica més des del cimal de Meritxell la vida de tota persona de bona voluntat d’Andorra i de més enllà de tota mena de fronteres.

Vull la flama de dir cada nit “Pare nostre, gràcies pel dia viscut”. (Guillem)

Vull la flama de Jesús, que és el millor company del camí d’avui i de demà. (Jofre)

Vull la flama de la Mare de Déu de Meritxell, que em dona la mà i m’ensenya a donar la mà. (Sofia)

Vull la flama de la família, que és l’escola on aprenc cada dia a estimar més. (Àngel).

Vull la flama de l’escola, que em transmet la riquesa de la cultura i m’ajuda a vèncer el mal de la ignorància. (Nicole)

Vull la flama de les muntanyes, dels boscos, dels rius, dels camps de Canillo, que em parlen de la boniquesa de Déu. (Alejandro)

Vull la flama de la música per compartir l’alegria del cor amb tothom. (Carme)

Vull la flama de l’entusiasme per donar vida a tot el que faig. (Paula)

Vull la flama de la senzillesa, la mateixa que té la Verge de Meritxell, calçada amb esclops, i així poder posar al servei de la societat les meves qualitats. (Èrika Marisa)

Vull la flama del coratge per superar les dificultats, per lluitar amb esperança. (Laia).

Vull la flama de l’alegria per sembrar pau i somriures. (Martina)

Vull la flama de la solidaritat per anar al llit sentint la joia d’haver estat útils a la comunitat i, sobretot, als amics i a les amigues febles. (Marcel)

Vull la flama de la llibertat, que em deixa volar com els ocells cap a l’horitzó, l’espai lliure de tota mena esclavituds. (Albert)

Vull la flama de la inclusió, perquè essent d’aquí o d’allà tots som germans. (Carolina)

Vull la flama de l’esport per tenir un cos sa per a un esperit sa. (Rafael)

Vull la flama del sentit a la vida per tenir bona salut mental. (Nicolas)

Vull la flama de la pregària per parlar amb Jesús, que és al nostre cor. (Stéphanie Karol)

Vull la flama de l’Esperit Sant, que em dona la Confirmació per alimentar totes les flames que els meus companys i jo hem treballat durant les trobades a AINA. (Sarah)

Vull la flama de l’esperança per poder encendre qualsevol flama que s’apagui. (André)

Acullo la llum dels adolescents davant la meva Confident amb la pregària del mantra d’un amic de l’Union Centre Plein Air (UCPA): “Je garde l’esprit ouvert aux idées nouvelles”. El meu cor obert a les noves iniciatives, encara que no les entengui.

tracking