de la meva agenda

Fervorós enamorat de la tardor andorrana

És la meva estació preferida, amb les seves llums suaus i l’aire fresquet

Creat:

Actualitzat:

“Amb les primeres fredors i neus de novembre / la tardor esperada duu les amistats més tendres”, canten els ainistes, que esperen l’estació de mil colors amb les seves inefables tonalitats. Ho reconec. La tardor és la meva estació preferida amb les seves llums suaus, l’aire fresquet que convida a posar-te un jersei i la nit més llarga amb uns estels més brillants.

M’encanta contemplar les fulles groguenques volant abans de caure damunt l’herba verda i formar la catifa de colors que acull els jocs de la mainada. La gent gran de Canillo diuen: “Si de l’hivern passem a l’estiu, l’absència de la primavera és recompensada amb una tardor que ens escalfa amb l’estiuet de Sant Martí”. Soc un privilegiat de viure en les altures!

Les ganes dels ainistes de retrobar-se en una convivència d’un llarg cap de setmana a AINA els fa dir que l’estiu de colònies queda lluny. Per a cadascun d’ells, el millor panellet de les vacances escolars de Tots Sants és la Festa de la Tardor.

La vella castanyera amb vestits del segle passat, amb els dits cada cop més negres, més cremats i més insensibles al foc obre de bat a bat les portes d’AINA: “Oh benvinguts, passeu, passeu, de les tristors en farem llum”. Tallers de creativitat, gimcana per canillejar, pastisseria dels àngels confiters, els marrameus torra castanyes... i els mil colors “Tots aquests colors m’agraden a mi / al matí quan surt el sol / perquè tu ets amb mi”. De tardors precioses com l’andorrana, no n’hi ha altra de coneguda al món. La clau màgica, ens diria la pedagoga Montessori, és la convivència residencial.

Les persones serioses no es comuniquen, ni comparteixen i menys no conviuen. La seva és viure un hivern ben gelat. Per un costat, una guerra provocada pels tsars de totes les Rússies que ha costat la vida a més de 30.000 persones i n’ha deixades ferides 100.000. Més a prop nostre, una França no deixa passar el gasoducte que portaria el gas d’Algèlia a tot Europa. I ningú no sap per què. Dins de casa nostra, una processó de persones amb curriculums vitae em confia a la sala d’acollida de la Mare de Déu de Meritxell que han fugit d’un país de violència, de corrupció, de sense sortida. Hom no sap què dir ni què fer davant llur ànsia de legalitzar la residència, de trobar una feina, un apartament o simplement una habitació per compartir. No ignorem les nits negres i gelades d’adolescents i joves malalts per la seva buidor espiritual. Què faig perquè puguin “VIVRE SA JEUNESSE AUTREMENT” com ho conta el jove Joseph Gotte en el llibre on presenta “20 défis pour ma génération”. Em poso les mans al cap quan els polítics i els eclesiàstics planifiquem la guarició dels malalts mentals i no actuem per la prevenció de la malaltia.

Rellegeixo la lletania de temes que en la revisió de l’estiu 2022 i en la programació de formacions del curs 2022 -2023 haguda en el mes meritxel·lià: 1 Autoestima. 2 Abusos de poder. 3 La música. 4 La sexualitat. 5 El compromís. 6 Comunicació. 7 La religió i els infants. 8 La salut mental i 9 Els valors que hem de sembrar durant les colònies. S’han triat entre la trentena els més repetits de la llista. Els joves, des del seu voluntariat amb la mainada d’AINA, s’allunyen de les idees dominants en la societat d’avui: la mentalitat consumista, la tirania de les marques, el què diran els altres, la buidor de la vida. Es mostren inconformistes. Diu Gotte: “no ens acontentem en l’existir; volem el Viure!”. “He après gràcies als campaments i a les convivències a AINA a acceptar-me, a viure de manera responsable”, escriu la Núria. I la Clàudia: “Els nens i les nenes m’han ensenyat a ser coherent, a plantar cara al desànim”. “Davant un problema, faig anàlisi. Davant d’una alegria, la comparteixo”, diu el Lluc. Només he espigolat de les dues darreres formacions.

La vella castanyera somriu i amb aires de bruixa encoratja a tots a lluitar contra l’escepticisme modern. Ens convida a ser portadors com ella del perfum de l’amistat ben cuinat i endolcit en el forn de la dolça Mare de tots, la meva Confident, la Mare de Déu de Meritxell.

tracking