DE LA MEVA AGENDA

Any nou, metes noves per reeixir

El regal del 2023 és una etapa meravellosa de camí devers el nostre cim

Creat:

Actualitzat:

L’estrena d’un nou any ens du a una consciència moral formada en el domini personal, en el comunitari i en tot allò que afecta una activitat humana. El valor de la noblesa és el més gran de la persona humana. L’èxit en la vida depèn de l’opció fonamental capaç de menar-nos a la maduració de les conviccions, de les intencions i del nostre obrar. Des de la llibertat escollim allò que és el bé, la veritat i la bellesa. El regal de l’any 2023 és una etapa meravellosa de camí devers el nostre cim ben assenyalat, enmig d’un món amb tants joves sense camí i sense cim.

Meta de la llibertat. “Vull ser lliure, ara mateix i abans de ser un esclau enterreu-me sota el fang i deixeu-me viure en pau i llibertat.” El mot llibertat és el leitmotiv del cançoner dels joves d’AINA. “Sigues lliure i camina cap a l’estel que vulguis guanyar...” Déu sabia de quina manera se la jugava en donar la carta de la llibertat a l’home i a la dona. Si Déu no ens hagués fet lliures ara no hi hauria guerres, ni classes socials, ni tan sols passaports i encara menys trencadisses familiars entre matrimonis, o de fills a pares. Tampoc els avis no patirien els oblits dels nets. Però per a Déu ha prevalgut per damunt de tantes decepcions l’amor des de la llibertat. Juny del 1963 i 2023, festejaré amb els companys de curs que quedem –el Joan, el Paco i el Benigne– 60 anys de capellà, enguany! He superat, durant aquests 60 anys de servei a l’Església, les temptacions de plegar, dient-me:“Continuo perquè estimo des de la meva llibertat interior.” Em fa feliç donar la mà a tothom, com ho fa la meva Confident de Meritxell. La declaració més gran d’amor des de la llibertat ens la donarà aquest Nen del Pessebre quan, als 33 anys, clavat a la creu, exclamarà: “Pare, perdoneu-los que no saben el que fan. Pare, a les teves mans encomano el meu esperit.”

Meta de la consciència. L’encreuament de camins esdevé complex davant la meta de la virtut de la consciència. Els educadors em deien: “Obra segons la teva consciència.” Però la consciència ha d’estar ben formada. Em fa mal al cor que els joves creguin que obren segons la consciència quan en realitat fan el que els diuen les modes, els polítics que cedeixen en el que demanen per arreplegar més vots, o simplement “¿Donde va Vicente? Donde va la gente”. Diuen que no hi ha cosa que causi més pobresa que la ignorància. Goso dir que hi ha encara un virus més malèfic: “Creure’s savi des de la ignorància!” Esforcem-nos a dirigir els nostres passos cap a una consciència formada que comporta necessàriament la formació del nostre caràcter, l’adquisició d’un saber de veritats que omplen de pau l’esperit, i una cultura d’haver escoltat tot­hom sense menysprear els usos i costums de la família, de la comunitat, que et fan do d’una memòria saludable.

Meta de l’amor. És la més important, la més preciosa. És la meta que més ens enforteix per obrar en tota llibertat i amb una consciència il·luminada pel Transcendent, que du sempre la iniciativa de l’amor. Contemplo des del primer turó del Casama­nya les metes aconseguides i les que he d’anar guanyant pas a pas. Cap d’elles té valor si els manca la visió de la meta de l’amor. “Si ho tinc tot, però no estimo, no tinc res”, va escriure Pau, que de perseguidor es convertí en el gran evangelitzador.

L’amor és el cor on batega la confiança. L’amor basteix el món de la justícia. L’amor és el pou de l’energia i del coratge. L’amor té com a mesura la desmesura (Sant Agustí). L’amor té com a fruits més dolços la compassió, l’alegria i la pau.

Gràcies a l’amor, una pèrdua esdevé un guany. La fidelitat i la creativitat nodreixen l’amor en les hores baixes. L’amor ens obre la mà per rebre estimació, ofrenes, vida dels altres. L’amor agermana l’agraïment amb l’esperit de servei. L’amor fa que la Mare de Déu de Meritxell miri amb els ulls de Jesús. La nostra mirada d’amor parla més que tota la tecnologia més avançada del món d’avui.

Un dels valors més importants de l’amor és perdonar i demanar perdó per aixecar-se i continuar el camí. És una veritable font de la capacitat del diàleg. L’amor fa front al fanatisme. L’amor ens fa persones senzilles, humils com la Mare de Déu de Meritxell, que calça esclops.

L’amor em fa la gràcia de riure’m de mi mateix. L’amor alimenta el bon humor i viu de l’entusiasme que transmet als altres. L’amor dona allò que no té preu i val més que tot el món sencer: somriures.

Quan estimem de veritat, caminem amb el cap ben alt, digui el que digui la gent. L’amor és la virtut de la rectitud. L’amor ens fa rics i austers en tots els camps. L’amor m’ensenya envellir amb dignitat.

Sant Joan resumeix els 73 llibres de la Bíblia en un pensament: Déu és amor. Nosaltres som amor. I amb l’amor som vencedors en la vida i en la mort.

La dolça Mare de tots, la meva Confident, em somriu: “L’amor és una sola paraula. L’amor és un sí a l’amor.”

tracking