De la meva agenda
Ser algú per ser amb algú
Apaga el mòbil vint minuts i remira tot allò que has viscut al dia per dir “gràcies”
Ser algú per ser amb algú on fruitarà l’emoció de ser equip. Mossèn Xavier Morlans, autor de la cançó Duc una creu a la butxaca i de moltes altres que cantem a AINA, ens dona les pistes per “obrir camí” i per ser de “l’Església que avança”, tal com canta a Poble de Déu en marxa.
Atura’t per escoltar el teu cor, òrgan interior consciència que et comunica allò que és essencial, abans que la teva intel·ligència racional et carregui de raons. “Sols veiem bé amb el cor. Les coses essencials són invisibles als ulls” (El Petit Príncep, de Saint-Exupéry). Apaga el mòbil vint minuts i remira tot allò que has viscut al dia per dir “gràcies” i ser més feliç. Llegeix. Llegir és una de les portes a la llibertat. Un bon llibre engrandeix la capacitat de ser algú i de ser amb algú.
Pots triar. Hi ha qui escull la vida com una broma pesada, un fruit de l’atzar, un temps per buscar, peti el que peti, la felicitat. I hi ha qui opta per una vida com un missatge xifrat en una missió de descobrir i acomplir-la. Escull la millor part! Com va aconsellar Jesús a Marta tot donant la mà a Maria, la seva germana.
“Accroître son bien-être”, et diu el projecte educatiu de l’UCPA. Això passa per la teva dignitat i el teu valor com a persona humana. Et ve de sentir-te bé amb tu mateix. La teva riquesa de vida interior et duu a la comunicació, a ser responsable dels altres, especialment dels més vulnerables, insisteix mossèn Morlans de l’Hospital de Campanya Santa Anna de Barcelona.
El meu pare em repetia, un dia sí i un altre també, el mantra amb el qual donà sentit a la seva vida: “Que ningú et regali res! Guanya-t’ho!” i “Estima allà on vius”. La llibertat i la felicitat no és anar a la teva sense vincular-te amb ningú. La llibertat i la felicitat són, d’entrada, estimar allò que no has escollit: l’època i el país on has nascut, el teu cos i la teva ànima, els pares, els germans... Tens el dret i el deure de convertir els teus límits inicials en oportunitats per créixer, per caminar amb els altres, per fer equip. En un mot, sentir l’emoció de ser lliure i feliç.
Robert Baden Powell (22 de febrer del 1857) deia que “si plorem per no veure el sol, les llàgrimes no ens deixaran gaudir dels estels”. Hi ha persones que de bon matí fins a la nit es queixen. El més greu és que les coses van malament per culpa dels altres. I elles en són les víctimes. La culpa és sempre a mitges. Sàpigues reconèixer els teus errors per tenir un control de la teva vida. Assumir la teva responsabilitat et fa lliure per canviar el que no t’agrada de tu mateix i del món. La Mare Teresa de Calcuta deia: “La vida és un repte a afrontar. Una felicitat a merèixer i una aventura a emprendre”.
Viu amb intensitat el dia d’avui com si el món s’acabés demà. Ser monitor des del voluntariat et farà sentir la plenitud d’ajudar els infants. Viu el teu voluntariat donant la mà com fa la Mare de Déu de Meritxell a les persones necessitades; això et donarà una nova manera de veure les coses i fins i tot de viure. Practica el senderisme a l’estiu, l’esquí de fons a l’hivern, canta, tria activitats que comportin relacions amb els altres. “On ne subit pas l’avenir. On le fait”, va escriure l’autor de Journal d’un curé de campagne.
Troba una persona de més de 40 anys que et respecti la teva llibertat i t’inspiri confiança. Conta-li la teva vida amb tots els ets i uts. L’altre, després d’escoltar-te amb una paraula o una pregunta, t’ajudarà a ser tu.
“¿A dónde va Vicente? !A donde va la gente!”. No perquè ho diu tothom allò és veritat. Aprèn a fer autocrítica. Aplica’t a ser crític amb els mitjans de comunicació i les xarxes. Contrasta les informacions. No et poden fer passar gat per llebre.
Hi ha molta saviesa amagada. Jesús parlava del tresor amagat. Sigues xafarder per conèixer les respostes dels corrents de pensament i de les grans religions. Podràs comprendre les persones d’arreu del planeta terra i et donaran elements perquè busquis les teves pròpies respostes.
“Cal ensenyar que la vida no té sentit sense l’altre”, escriu Enric Masllorens, director general de la Fundació Jesuïtes Educació. “Déu és amor”, va escriure Sant Joan evangelista. Josep Martí Gómez, un mestre del periodisme, va escriure en una columna d’opinió: “Jesucrist, si existeixes, fes que et conegui”. El cantautor mossèn ens convida a cantar: “Si tu, Jesús, ets el sentit de la vida, fes que et conegui per obrir camins a l’esperança, obrir camins ara mateix”.