De la meva agenda

Els bells amants

Converso amb uns nuvis que preparen la boda per al proper mes de setembre

Creat:

Actualitzat:

Els anys embelleixen l’amor. La rosa més brillant i més perfumada del jardí que acull tanta bellesa es diu fidelitat. Joan Manel Serrat la canta: “I per Sant Jordi ell li compra una rosa / embolicada amb paper de plata. / I per Sant Jordi ell li compra una rosa.” Per Sant Jordi i tots els dies de l’any l’amor és dit, és celebrat i és cantat. Els nois i les noies monitors i monitores de l’estiu 2023 que han triat com a centre d’interès UNA MUNTANYA D’EMOCIONS, diuen: “Les emocions són per expressar-les; si no es fan veure s’assequen i moren.”

Converso amb uns nuvis que preparen la boda per al proper mes de setembre. Em demanen un consell. Els confio: “A la festa de la boda pagueu-ho tot al comptat. Tot menys una cosa. El viatge de noces costegeu-lo a terminis. La lluna de mel s’ha de fer cada any.”

AINA fou inaugurada el dia 19 de juny de 1982. Ara fa un any, en celebràrem els 40 anys tirant la casa per la finestra. Un dels records que no oblidaré mai d’aquests llargs anys d’història fou el dia que un matrimoni es presentà a la casa amb una carta de la filla monitora. Me la lliuren amb un somriure d’estranyesa. Llegeixo: “El meu regal de Noces de Plata és un viatge de lluna de mel d’una setmana a la casa de colònies a AINA. Postdata, pare i mare, si haguéssim de tornar a néixer us tornaríem a triar a vosaltres dos com a pare i com a mare. No en trobaríem de millors en tot el món.”

Em sumo a la felicitació. Participo del regal lliurant-los la clau de l’habitació Meritxell amb una condició: invitar un dia els fills a un dinar de la lluna de mel. Els mostro un menú que fa la boca aigua:

Entrants: Estimar-se molt a un mateix. Valorar el que tenim. Somriure. Complir les promeses. Ser humil. Donar importància als detalls.

Plats principals: Respectar les diferències. Saber escoltar. Mirar amb el ulls del cor. Creure en tresors i somnis. Acceptar les errades pròpies i dels altres.

Postres: Donar les gràcies. Tenir sentit de l’humor i una vida sana. Tenir cura del medi ambient començant per casa.

Sobretaula: Viure cada dia estimant. Conservar la pau al cor. Viure el present en plenitud, en tot moment.

Per sostenir la ressaca: Baixar pel camí ral fins a Meritxell per renovar la declaració d’amor matrimonial, beneir les aliances de les Noces d’Or, imposar-se-les l’un a l’altre com ara fa 50 anys i donar-se un petó de cine.

El desig sincer de moltes famílies cristianes és imitar la família de Maria, Josep i Jesús, fonamentada en l’harmonia i la felicitat de la mateixa llar. Una família fracassarà si es trenca la rosa de la fidelitat que es diu autoritat, responsabilitat dels pares, obediència i respectes dels fills i diàleg i solidaritat entre tots els membres que la composen.

L’Església de les Valls, diumenge 18 de juny, convida al Santuari de la Mare de Déu de Meritxell per renovar i festejar l’amor de plata –beneït l’any 1998 – i l’amor d’or –beneït l’any 1973. És un dret que teniu després del llarg camí ascendit devers la felicitat. I la festa és una necessitat que té Andorra davant la indiferència, la inhibició i la passivitat egoista davant la família del 2023.

La dolça Mare de tots, la meva Confident, amb la seva mirada em recorda les paraules del Papa Francesc que m’encoratgen a caminar: “La fidelitat és la característica d’una relació humana, lliure, madura i responsable.”

Felicito els nuvis d’Or i de Plata amb la pregària dels amics Annick i Jacques (Equipes Notre-Dame) amb qui he compartit la festa de Noces d’Argent: Notre Dame de Meritxell, recharge nos bateries, donne-nous le punch dont nous avons besoin, pour qu’ensemble: enfants, jeunes et adultes, nous construisions ce monde d’Amour.

tracking