De la meva agenda

Maria de Meritxell i Andorra

Que “el carrer sigui la meva Església”. Meritxell, Mare, t’ho demanem de tot cor!

Creat:

Actualitzat:

Deixo la gavernera d’anhels als peus de la marededeu de Meritxell. És la felicitació en la solemnitat del seu Naixement i del 150è aniversari com a Patrona d’Andorra. Ho sé des del meu ús de raó. El millor regal per a una mare és que el fill o la filla li demani allò que el pot fer feliç. Feliç el fill, la filla, feliç la mare!

150 anys , 24 d’octubre de 1873, el síndic Nicolau Duedra de casa Passamané de Canillo nomenà Ad perpetuam rei memoriam Nostra Senyora de Meritxell com a Patrona i especial Protectora d’Andorra. Posem a la seva mà oberta i estesa a tots el desig del Papa Francesc als JMJ a Lisboa que “l’Església sigui oberta a tots i que els cardenals, els arquebisbes, els bisbes, els canonges, els rectors, els vicaris, els diaques i els rectors de santuaris caminem descalços amb la gent pel carrer practicant la pastoral de proximitat. Que “el carrer sigui la meva Església”, com escriu Guy Gilbert. Meritxell, Mare, t’ho demanem de cor!

150 anys, 24 d’octubre de 1873, el síndic Nicolau Duedra de casa Passamané de Canillo amb el vot del Molt Il·lustre Consell General de les Valls, davant la greu crisi de la indústria del ferro i de les limitacions frontereres per als ramats, nomenà la Mare de Déu de Meritxell Patrona i especial Protectora d’Andorra. Posem a la seva mà maternal oberta i estesa a tots el desig que les autoritats cultivin l’espiritualitat dels ciutadans, sobretot dels infants i dels joves, perquè com diu Jesús, fill de Maria, no sols de pa, de diners i de fotos viuen les persones. Preguem que, com Nicolau Duedra, els síndics amb els consellers i el cap de Govern amb els ministres sostinguin el país sobre les dues columnes inseparables: l’economia i l’espiritualitat. Meritxell, Mare, t’ho demanem de tot cor!

150 anys, 24 d’octubre de 1873, els ciutadans d’Andorra cantaren: “Per Patrona us aclama el Consell amb gran amor... Les comarques andorranes digneu-vos, Reina, guardar.” Posem a la seva mà maternal oberta i estesa a tothom l’anhel que els ciutadans immigrants, els sofrents de soledat, de malaltia, els ciutadans amb problemes familiars i d’una manera especial els mestres, els monitors en el lleure, les mares, els pares, les àvies i els avis cantin 150 anys més: “Per Patrona us aclamem amb gran amor... Les comarques andorranes digneu-vos, Reina, guardar.” Meritxell, Mare, t’ho demanem de tot cor!

175 anys fa que l’ermità Joan Mora, natural de Sispony, feu una fundació “perquè poguessin oir missa en tot temps los veïns de est Quart... posant l’obligació a l’obtentor d’ensenyar llegir y escriure als noys que si presenton”. L’arquitecte del nou santuari, Ricard Bofill, deia al mossèn: “Jo faig la casa de la mare; vós feu la casa dels fills.” Posem a la seva mà maternal oberta i estesa a tots l’Obra Social Lúdica i Pedagògica del Santuari de Meritxell, AINA, i amb ella els 734 infants, adolescents i joves que durant l’estiu del 2023 han gaudit de les colònies i dels campaments. Que la bona i abundant llavor de valors sembrada Vós la beneïu i la feu fruitar per a bé d’Andorra, que us té com a Patrona i especial Protectora. Meritxell, Mare, t’ho demanem de cor!

50 anys fa que els joves dels campaments TAMARROS i CAINA amb els colonistes canten a la MD de Meritxell: “Tu has omplert la meva vida /estimant-me de debò... Pel camí de l’esperança / amb la fe jo m’he trobat / i a la nit sempre has estat la meva Llum / no em deixis, Mare meva, / resta sempre al meu costat / perquè pugui cada dia compartir amb els germans.” Posem a la seva mà maternal oberta estesa a tots la reivindicació del campament meritxel·lià per donar continuïtat i qualitat als campaments d’AINA i també per oferir un servei als punts joves de les set parròquies andorranes prioritzant els “joves febles”. Meritxell, Mare, t’ho demanem de cor!

Meritxell, Mare, com un dia a les Noces de Canà feres que el teu Fill convertís l’aigua de les crisis en el vi més bo, has fet també que els Pirineus Atlàntics, Centrals i Mediterranis deixessin de ser murs de Berlín per ser braços que ens agermanen, Lurdes, Meritxell, Montserrat, Pilar i Torreciutat a la teva falda de Mare amb el dolç nom que a Vós us plau de Ruta Mariana.

Meritxell, Patrona d’Andorra, de tot cor: Gràcies!

tracking