Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un reconeixement a la feina dels últims anys que culmina la sortida al mercat de begudes nacionals i pot representar un impuls per a la comercialització. Els cellers han treballat en silenci i amb entusiasme durant un llarg període de temps fins que les vinyes han donat fruit i han aconseguit treure els conreus endavant. Un exemple del que la iniciativa privada pot tirar endavant quan s’ajunten tots els esforços i els recursos necessaris per fer realitat una iniciativa. Emprenedora i innovadora perquè no té res a veure amb l’oferta que hi havia al Principat fa una dècada i perquè posa damunt de la taula que és possible crear productes autòctons amb valor afegit i que suposen una alternativa per a un sector tradicional. Els pagesos que s’han convertit en cellers han obert una via de negoci diferent al tabac i la vedella, que són rendibles per als agricultors però que es poden complementar amb d’altres produccions. Els vins del Principat representen un petit segment del mercat, perquè el volum de les collites és limitat, que quan obtingui el segell de qualitat pot avançar per optar a la regulació europea d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Una catalogació que permetria als cellers aspirar a entrar en el mercat internacional amb unes credencials reconegudes que serveixin perquè els potencials compradors tinguin garanties respecte al producte que adquireixen. Els avantatges que els hi pot aportar i el rendiment que li vulguin treure és una anàlisi que correspon als vinaters, que ja adverteixen que el segell pot anar acompanyat d’una normativa que pot resultar restrictiva. El que segur que suposarà és una carta de presentació, com ho ha estat per a la carn de vedella de qualitat d’Andorra. Ambdues iniciatives exitoses contrasten amb d’altres que semblen abocades al fracàs. Com la de la trumfa. Després de successives collites els problemes de la societat promotora continuen i la majoria dels agricultors no tenen cap confiança en una iniciativa que fins ara els ha costat diners perquè no han cobrat algunes de les produccions. Què ha fallat perquè no hagi quallat el cultiu de patates és una incògnita que s’ha de resoldre si es vol redreçar el projecte abans que desaparegui una opció pensada per complementar els ingressos de la pagesia.

tracking