Editorial

Els bars, els grans perjudicats

La decisió del Govern de limitar el servei dels bars a la venda de productes per emportar està afectant seriosament la supervivència d’alguns d’aquests negocis que encara no s’han recuperat de la primera onada de la pandèmia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

No són, evidentment, tots els bars del país, però la desena de propietaris i responsables d’establiments de diverses parròquies consultats ahir pel Diari coincideixen a alertar de la situació crítica que estan vivint. Si ja ho van passar molt malament durant la primera onada de la malaltia, quan es va decretar el tancament total de l’economia als negocis, ara s’han vist obligats a tancar el servei de barra i de taules, una prohibició que serà com a mínim de tres setmanes. La situació, segons els testimonis, és crítica per als bars, que ara mateix només poden servir productes per emportar i en el millor dels casos oferir algun dinar o sopar a l’interior. Els propietaris no entenen la mesura decretada pel Govern i se senten discriminats. Alguns ja han decidit que tancaran i d’altres lamenten que es veuran obligats a demanar nous ERTO o a acomiadar el seu personal. Estan agraïts per algunes de les ajudes que ha decretat l’executiu, però lamenten que, en el cas dels crèdits tous, potser serà l’endeutament el que els obligarà a tancar més endavant. També són molt crítics pel fet que, en haver estat el sector de la restauració l’únic que ha estat obligat a reduir els serveis per lluitar contra el rebrot, se’ls consideri els culpables de la segona onada de la malaltia. Les queixes dels propietaris dels bars es resumeixen en quatre paraules: “Que ens deixin treballar.” Una crida que des de fora sembla del tot raonable. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i altres membres de l’executiu, com el mateix cap de Govern, no es cansen de repetir que s’ha de buscar un equilibri entre salvar l’economia i la salut. És indubtable que vista com està ara com ara la situació sanitària al país no es pot donar via lliure a bars i restaurants per tornar a fer la seva feina amb normalitat, però sí que s’hauria de buscar una fórmula per fer menys gravós el tancament parcial d’aquests establiments. Pot passar per incrementar les ajudes directes als bars que puguin demostrar les pèrdues econòmiques que els està causant una situació de la qual no es veu el final.

tracking