Editorial

La vida a la presó

Veure com passen els anys des de dins d’una presó ja és un càstig per si mateix per molt bo que sigui el centre quant a comoditat i activitats programades. Sigui com sigui, l’objectiu final sempre ha de ser la reinserció.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La presó sovint és vista per algunes persones com a quelcom que no existeix, a vegades és millor mirar cap a un altre costat i oblidar que als centres penitenciaris hi ha persones. Sí, és cert que han delinquit i algunes amb fets molts greus, per això estan pagant una pena i, malgrat que les presons actuals no tenen res a veure amb les de fa dècades, no es pot obviar que la pitjor pena és, precisament, estar privat de la llibertat. Avui reproduïm en aquest diari l’experiència d’un home que va viure sis mesos a la Comella, al mòdul de preventius. El centre penitenciari té la qualificació de presó d’alta seguretat, simplement, perquè per la seva dimensió no s’hi pot fer un agrupament dels presos segons la tipologia dels delictes pels quals han estat condemnats. Sí que s’ha de complir sense excusa la separació dels penats dels preventius -que no han estat jutjats i gaudeixen de la presumpció d’innocència-, així com de les dones i els menors. El fet que l’edifici no sigui en una sola planta, sinó en tres, comporta més agents treballant i més control.

El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa sempre ha valorat positivament la presó andorrana, encara que també ha incidit en aspectes que s’hi han de millorar. Per exemple, les cel·les inferiors a 12 metres quadrats han d’acollir, com a màxim, dues persones i seria recomanable l’ús individual. Tampoc no agrada als observadors europeus l’elevat nombre de presos en situació preventiva, un fet que és un toc d’alerta a la Batllia, perquè se’n fa un abús i la lentitud judicial està cronificada. Pot semblar un tòpic, però l’objectiu de la presó és la reinserció. La vida allà dins no és fàcil, si bé es valora el tracte dels funcionaris i les activitats que es poden fer per evitar la solitud de la cel·la. Els treballadors socials, educadors o sanitaris també tenen el seu reconeixement. Convé que la gent sàpiga que, estadísticament, el 69% dels presos no reincideix després de sortir de la presó, davant del 31% que comet de nou, en llibertat, algun delicte.

tracking