Editorial
Cuidar la salut mental
El Govern i el comú de la capital estudien un emplaçament que permeti traslladar els pacients de salut mental i, així, evitar que comparteixin espai
a l’hospital amb persones amb altres patologies.
L’àrea de salut mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell serà reestructurada per donar compliment al que demanen els organismes internacionals en aquesta matèria. En concret, el projecte el que busca és separar els pacients de salut mental d’aquells que tenen altres patologies. Actualment, a la quarta planta del centre sanitari conviuen els pacients de salut mental amb els d’oncologia i amb les persones amb addiccions que són ateses de dia a la Unitat de Conductes Addictives (UCA). No es considera idoni, per exemple, que un adolescent amb problemes d’anorèxia comparteixi espai a l’hospital amb persones amb addicions o fins i tot amb pacients amb altres problemes mentals greus. Per fer possible la separació, el Govern està estudiant diferents possibilitats i, si és necessari, els grups parlamentaris de la majoria introduiran una esmena al pressupost per tal d’incorporar una partida pressupostària que permeti tirar endavant el projecte.
L’opció més econòmica que hi ha sobre la taula és fer un excés individual que permeti respectar la privacitat dels pacients que vagin al servei de salut mental. Una segona opció, més difícil d’assumir a nivell econòmic, és obrir un centre de dia dedicat en exclusiva a patologies relacionades amb la salut mental. El Govern estudia aquesta possibilitat amb el comú d’Andorra la Vella, per tal de trobar un emplaçament per traslladar el servei a la capital. Això permetria reestructurar les àrees internes de l’hospital per tal de separar els pacients amb malalties mentals de les altres patologies. El cap de Salut Mental de l’hospital, Carlos Mur, també ha demanat, entre altres qüestions, un vehicle per poder fer atencions a domicili relacionades amb la psiquiatria i la psicologia. Tot plegat coincideix en la setmana en què el ministre de Salut va avançar que el conveni entre els psicòlegs i la CASS podria ser ja una realitat a partir del mes de febrer.
Cada vegada és més evident que cal destinar recursos a la salut mental. L’evolució a l’alça de les dades de pacients que necessiten algun tipus d’atenció relacionada amb la salut mental n’és un clar indicatiu des de fa anys. La pandèmia no va fer més que accentuar aquesta tendència i és bo que el Govern i els responsables de l’hospital hagin pres consciència d’això i vulguin reforçar els serveis que s’ofereixen a la ciutadania. Una bona atenció psicològica, amb preus subvencionats per la CASS, i millors condicions a l’àrea hospitalitzada és una aposta necessària.