Foc i lloc
El patriarcat de DA
Les dones tenen un paper secundari admès per elles
Fa dies que em sentia temptat a escriure un article com aquest. Han estat bastant els moments, tant en la passada com en la present legislatura, en què diferents actuacions, actituds tant dels homes com de les dones de Demòcrates per Andorra m’havien incitat a realitzar la següent reflexió. En les darreres setmanes s’han tornat a encadenar manifestacions del funcionament i de l’actitud patriarcal de DA. Aquest cop he decidit no posposar-ho més temps.
El relat dels fets passats i recents d’aquest patriarcat pot ser molt ample. Hi ha moltes situacions que ho demostren. Per exemple, fa uns dies se celebrava el cinquè aniversari de partit; un aniversari en el qual van intervenir fins a cinc oradors. I tots ells van ser homes, com ja havia succeït en tants i tants dels mítings de les passades eleccions. L’executiva actual de DA està encapçalada exclusivament per homes: el president, secretari general i secretari d’organització són barons. I el mateix es donava en la passada executiva.
Només dues són les dones que fan part del Govern; dues sobre onze. A més, relegades a papers secundaris (que no responsabilitats) i que s’asseuen bé a l’extrem, bé, a les golfes de l’espai reservat per al gabinet al Consell General.
El president i president suplent del grup parlamentari tant en la passada legislatura com en l’actual han estat sempre homes. La llarga llista de futuribles candidats està integrada únicament per homes. I em deixo altres consideracions que podria seguir realitzant.
I què succeeix amb el debat polític? Doncs que està monopolitzat pels homes i que, a més, quan s’han plantejat qüestions rellevants afectant el gènere, les dones de DA han estat sotmeses dins el règim patriarcal. Va succeir la passada legislatura amb el debat sobre la despenalització de l’avortament entre altres. Més recentment, també ha passat amb dues propostes formulades des del PS: l’establiment de quotes per als òrgans directius de societats i d’organismes públics i en la proposta per una composició més equitativa en qüestió de gènere del consell d’administració de la CASS. Ambdues van ser rebutjades per DA.
Les dones del partit ho consenten amb aparent resignació. I les electores, encara que potser no hi hagin pensat, també.