Foc i lloc
L'Andorra imparable
La civilització haurà vençut la naturalesa
La sobreexplotació del territori nacional per a usos turístics i esportius pot significar un camí sense retorn en el procés de degradació del paisatge. Sobre aquest perill ja advertia Lluís Capdevila en el seu primer llibre sobre Andorra, fruit d’una estada al país als anys cinquanta. Aquest home polifacètic, escriptor i periodista, es va exiliar a França el 1939 i va fixar la residència al Principat el 1973, on morí set anys més tard, als 85 anys. L’obra, publicada el 1958, proporciona una visió personal del territori i els habitants. Sense ser ofensiu, es mostra crític amb alguns aspectes de la realitat andorrana que descriu amb un llenguatge acurat i un punt d’humor. Compara la civilització amb els antibiòtics i aconsella als lectors no pecar d’excés en cap dels dos casos. Amb fina ironia, defineix com a curts de gambals els que afirmen que “hem de ser moderns i hem de ser del nostre temps”. Per a l’escriptor, és molt estimable saber ser del seu temps, però amb seny, finor i dignitat.
En el segon llibre, publicat el 1970, Capdevila reflexiona sobre la transformació que en pocs anys ha sofert Andorra i lamenta haver estat profètic quan pensava que evolucionava massa ràpid. Es pregunta què deixarem en herència a les properes generacions, i es respon a si mateix que ben poca cosa. Opina que la civilització és harmonia a través del temps, educació, sentit del deure i la responsabilitat, sociabilitat i no envilir el temps que vivim. L’escriptor creu que, si un dia desapareixen d’Andorra els camps i tot siguin cases com les de Barcelona o Tolosa, no hi haurà llogaters per a tantes cases. A més, com que tot serà igual, els turistes no es mouran de Barcelona, ja que podran estiuejar igual a la Rambla, o se n’aniran al Montseny, a la Cerdanya, o a la Vall d’Aran.
Capdevila descriu Ordino com un poble amb racons molt plaents, amb vida pròpia, situat en una de les valls més belles i característiques d’Andorra. Malauradament, hem estat espectadors de com s’ha desvirtuat un entorn i una localitat tan emblemàtica com Ordino, relegada a una funció dormitori, amb un centre urbà sense vida i on fer de pagès, actualment, és una aventura. La banalització a la qual s’ha sotmès el territori nacional pot ser l’antesala que el ciutadà marxi i el turista no torni.