Foc i lloc
Quotes... tant de bo no fossin necessàries!
Cal fer un pas ferm per avançar cap a una igualtat de gènere real
Fa tot just uns dies celebràvem el Dia Internacional de la Dona, una jornada que serveix per reivindicar una necessària i, malauradament, encara llunyana igualtat entre gèneres. Escoltant les valoracions que es van fer durant els actes celebrats va quedar clar que encara queda molt camí per recórrer. I una paraula es va posar sobre la taula: “quotes”.
Una primera constatació en ve al cap: és evident que a Andorra (sense que això sigui una realitat molt diferent a la de països de l’entorn) hi ha una preponderància d’homes en càrrecs empresarials de responsabilitat. I una situació similar es dona en l’àmbit polític. Per posar un exemple: de catorze cònsols, entre majors i menors, tenim deu homes i només quatre dones. També al Consell General, després de l’empat aconseguit la passada legislatura, torna a haver-hi una majoria masculina.
Que el debat sobre les quotes s’hagi tornat a posar sobre la taula ho considero una bona notícia. Crec que queda clar que, sense una empenta legal, sense allò que es coneix com a discriminació positiva assolir una plena igualtat de gènere no serà pas possible. Toca, per tant, assumir que, des dels poders públics, hem de treballar per promoure-la. Fa temps que, al PS, ja tenim uns requisits de paritat de gènere a l’hora de confeccionar les llistes electorals. També fa un temps, durant el debat d’orientació política, vam presentar una proposta de resolució que instava el Govern a aplicar polítiques de gènere a l’administració i a les entitats públiques, iniciativa que, malauradament, va quedar bloquejada pels vots contraris dels consellers generals de la majoria de Demòcrates per Andorra.
Perquè per molt que no es pot negar que el desitjable seria que aquesta igualtat real arribés pel seu compte, queda evidenciat que això, sigui pel motiu que sigui, no serà possible. I, per tant, toca prendre, des dels poders públics, mesures reals i decidides que ajudin a avançar en aquesta direcció. Actuacions que, lògicament, han de tenir un caràcter transitori.
Tant de bo, en un futur no gaire llunyà, aconseguim aquest objectiu i, llavors, mesures com la de les quotes no siguin necessàries. Llavors, haurem fet un gran pas endavant com a societat. Ara, però, sí que ho són.