Foc i lloc
Incivisme
La setmana passada els mitjans de comunicació es feien ressò del mal estat del refugi del Pla de les Pedres
Un vídeo realitzat per membres de No Working on Power Days demostrava l’estat lamentable del refugi pel fet de trobar-se ple de brutícia i brossa que els visitants no es van dignar a endur-se un cop acabada la seva estada.
Molts de nosaltres recordarem que quan hem anat als refugis a passar un cap de setmana o a l’estiu a gaudir d’uns dies a la muntanya, sempre els trobàvem en perfecte estat, i que un cop marxàvem els tornàvem a deixar perfectes per als propers visitants.
Les mostres d’incivisme no es queden en els refugis, podem veure com encara moltes persones llencen papers, plàstics o burilles al terra dels carrers o per les finestres dels vehicles esperant que algú els reculli.
Quan mirava les imatges del vídeo veia infinitat de brossa que es pot reciclar, em va fer pensar en el compromís que hem de tenir cadascun de nosaltres amb el reciclatge.
Però quan mirem els contenidors de reciclatge veiem com s’aboca qualsevol residu sense verificar que sigui el lloc corresponent. I serà que no s’han fet suficients campanyes per informar del lloc que correspon a cadascun.
Potser tots plegats ens pensem que no cal cuidar la Terra, que tot ho aguanta, que ja s’ho empassarà i que el temps ja s’ocuparà de fer-ho desaparèixer.
Però no, el plàstic és un dels materials que més triguen a descompondre’s, entre 100 i 1.000 anys dependent del producte, i no desapareix de forma espontània si el deixem tirat al terra a qualsevol lloc.
El consum del plàstic comença a generar molta preocupació. Més de vuit milions de tones de plàstic acaben al mar cada any.
Infinitat d’animals marins pateixen una mort cruel a causa de l’efecte de consumir plàstic que es llença al mar, i els animals que sobreviuen i que posteriorment els humans consumim també porten les persones a consumir plàstic.
Green Peace el 2016 en un informe deia que un estudi portuguès va trobar plàstic al 19,8% de 263 peixos de 26 especies comestibles.
Actualment, comencen de nou a aparèixer botigues que fomenten la compra dels productes diaris evitant al màxim l’ús d’embalatges de plàstic, i ciutats on els restaurants ofereixen aigua de l’aixeta en gerres de vidre per disminuir el consum d’ampolles de plàstic.
Tot és començar.