Foc i lloc
El turisme durable
La multiculturalitat, eina important d’estratègia per al desenvolupament econòmic i social dels territoris
“La població de tots els països esdevé més urbana, amb un vessant més cosmopolita i compartint un ambient culturalment més divers”, conclusió extreta del 6è Congrés Mundial de Turisme Neu i de Muntanya. Dintre d’aquesta idea cal incorporar que el turisme representa un element important dinamitzador dels desenvolupaments econòmics i socials amb la modernització de la indústria turística.
L’equilibri que es desprèn de poder posar en relleu la modernització de la indústria turística en positiu a través de l’educació, el treball decent i la sanitat, haurien d’afavorir de forma directa sobre l’equilibri social.
La indústria turística representa més del 9 per cent del PIB global i crea 1 de cada 11 llocs de treball al món.
Amb l’avanç del procés de globalització, la diversitat en la societat s’ha fet present a tot el món, encara que, a cada lloc, adquireix unes característiques particulars i específiques.
El nostre país es troba marcat històricament per aquestes característiques que ens han fet forts. I que ara hem de saber aprofitar i desenvolupar encara més.
El pròxim mes d’octubre es celebrarà la XXXI Assamblée Régionale Europe de l’Assamblée Parlementaire de la Francophonie a Andorra amb el tema de treball sobre Le turisme durable dans les pays de l’espace Francophone: Facteur de développement économique, environnemental et sociocultural.
Andorra ha estat sempre una terra d’acollida en tots els sentits, un país amb una llarga cultura turística que ha evolucionat també a través de la diversitat cultural i el multilingüisme. La diversitat turística de la qual disposa el nostre país ens ofereix la possibilitat de ser un bon aparador en aquests tipus d’esdeveniments, on l’experiència pròpia conjuminada amb les experiències de la resta de participants ens oferirà l’oportunitat de reflexionar sobre els reptes actuals relacionats amb el turisme i el seu impacte a tots els vessants de la societat.
Durant aquests dies, es podrà discutir si el turisme de muntanya està integrant estratègies de sostenibilitat i turisme responsable, i suposarà una gran oportunitat d’aprenentatge col·lectiu sobre els reptes que cal afrontar amb realitats en molts casos certament similars.