Foc i lloc
La bretxa salarial
Totes les estadístiques indiquen de forma clara l’existència de la bretxa salarial a Andorra
És un tema recurrent, però tot i que se’n parla de forma constant no provoca la necessària conscienciació que hauria de tenir per avançar en les polítiques d’igualtat.
Les dones, tot i tenir un millor rendiment acadèmic en la seva etapa formativa, tenen més dificultats per accedir al mercat laboral, arrosseguen prejudicis i estereotips de gènere que impedeixen que estudiïn i treballin en determinats sectors.
Si parlem sobre emprenedoria, existeixen de mitjana el 50% més d’homes emprenedors que de dones. Si parlem de càrrecs directius, les dades europees ens diuen que de mitjana hi ha menys d’un 20% de dones que ocupen càrrecs d’alta responsabilitat. I més baix és el nombre de dones membres dels consells d’administració en contraposició amb les més del 50% titulades universitàries. La proporció d’empreses que són propietat de dones és d’un 30% als països de l’OCDE. Les treballadores autònomes guanyen d’un 30% a un 40% menys que els seus col·legues masculins.
Tots els informes fets demostren que com més gran és el grau de feminització d’un sector productiu, més gran és la diferència d’ingressos entre homes i dones en aquest mateix sector.
L’OCDE estima que una de cada quatre dones treballa a temps parcial, una xifra tres vegades superior a la registrada en homes, és probable que la inexistència de polítiques que facilitin la conciliació familiar i laboral influeixin en la decisió.
Cal destacar que les dones pateixen més discriminacions salarials i professionals a causa del denominat efecte sostre de vidre. Aquest efecte fa que les seves carreres laborals siguin pitjors que les dels homes i a l’hora de jubilar-se obtenen uns ingressos de fins a un 41% menys dels que reben els homes.
“Tancar la bretxa de gènere ha de ser una part central de qualsevol estratègia per crear economies sostenibles i societats inclusives”, va dir el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, durant la presentació de l’informe Closing the Gender Gap: Act Now en el Fòrum sobre gènere a París.
Cada dia és més clar que les dones fan anar el món endavant, a petita i gran escala, per la qual cosa resulta incomprensible que en la societat del segle XXI algú pugui cobrar menys simplement pel fet de ser dona.