Foc i lloc
Les pensions de jubilació
La setmana passada es va presentar el balanç de l’estat de les reserves del fons de jubilació de la CASS
Els principis que han de prevaldre en un sistema de pensions com el nostre, es basen a assolir un compromís per unes pensions suficients, sostingudes amb els necessaris recursos, que garanteixin un nivell de vida adequat tant als pensionistes actuals com als futurs així com aconseguir el reforçament financer del fons de pensions. En aquestes anàlisis a més de les dades del nombre de jubilats, de cotitzants, dels punts adquirits, també cal disposar de dades sobre la taxa de mortalitat i quines malalties provoquen més mortalitat a Andorra.
A més, cal fer un seguiment acurat de la taxa de dependència (ràtio entre la població major de 65 anys i la població de 16 a 65 anys) que cal seguir de forma detallada.
És fàcil entendre que si augmenta la taxa de dependència, també la despesa en pensions augmenta, ja que disminueix el nombre de persones treballant per cada jubilat. Com també entenc que si augmenta el nombre de persones treballant per cada jubilat augmenten per una banda els ingressos en aquell determinat moment, però es generen més obligacions futures en forma de punts.
La piràmide poblacional d’Andorra a 2016 mostra que en la franja per sota dels 40 anys existeix un canvi de tendència per la disminució de la taxa de natalitat, convertint la piràmide en un tronc, i d’aquí a 40-45 anys s’hauria de començar a veure un canvi de tendència sobretot en la incorporació de persones a la condició de jubilats.
Sempre he defensat un pacte d’Estat en aquesta matèria per arribar a canviar la tendència negativa i incorporant també accions com són la creació de llocs de treball, acompanyat d’un augment dels salaris relacionats amb l’augment de la productivitat i mesures que evitin que les inversions que es fan amb el fons de pensions siguin de risc.
Això no vol dir que en un moment calgui incorporar d’altres mesures, augment de les cotitzacions, revisió del preu de punt, però han de ser fruit d’un coneixement de la realitat i analitzant molt seriosament les conseqüències que tenen sobre el poder adquisitiu del ciutadà i dels comptes dels empresaris.
Perquè ens cal un sistema de pensions, que no solament sigui sostenible, sinó també viable, i que si guanya poc, com a mínim que no perdi.