Foc i lloc
Un any més, els Ig Nobel
Pizzes i pagament electrònic, garantia de bona salut
No tinc cap dubte que alguns, o inclús molts lectors, em criticaran. I tindran una gran part de raó. És cert, i no ho puc negar, regularment, aprofito aquesta columna per discórrer de nou sobre alguns temes que ja he tocat en el passat. Ara bé, tot i això, no puc resistir. En particular, en aquest període de l’any, en el moment que el jurat dels premis Ig Nobel atorga les seves distincions. Ho he explicat altres vegades, aquests premis són l’antítesi dels Nobel que coneixem. Tenen com a objectiu difondre públicament uns estudis científics que ofereixen la virtut, en primer lloc, de fer riure, però que també susciten una reflexió més profunda i digna d’interès. Aquests informes, s’ha de recalcar, queden finançats per diferents estaments públics, la qual cosa evidencia la seva deguda validesa.
I la collita d’aquest any és, com sempre, graciosa.
Així, el premi d’enginyeria, s’ha atorgat a Iman Farahbakhsh, científic iranià que ha inventat una màquina que es podria confondre amb un rentaplats i que facilita el canvi dels bolquers dels bebès. Si el busqueu a Internet podreu trobar el dibuix del seu invent amb la cadira en la qual s’ha d’asseure el bebè. Tot automàtic, per tant. Ara bé, sorprenent per no dir esgarrifós, però segur, segons ell.
En l’àmbit de la medicina, Silvano Gallus, de nacionalitat italiana, ve a confirmar uns resultats ja coneguts, en el sentit que el règim mediterrani preserva la salut dels seus practicants. Demostra que les persones que consumeixen regularment pizzes, però fetes a Itàlia, i aquest no és cap detall anodí, tenen menys risc de desenvolupar un càncer o altres malalties greus. I val a dir que no l’ha submergit el seu patriotisme, atès que les seves conclusions han quedat validades per revistes de primer ordre. Per tant, tots cap a la pizzeria més propera.
Finalment, per a l’economia, s’han reconegut els mèrits d’un equip internacional, que ha evidenciat que els bitllets de banca són uns grans vectors d’infeccions i, en particular, els de Romania i dels Estats Units, atesa la textura del paper en el qual són fabricats. Raó de més, doncs, per pagar les pizzes mitjançant pagament electrònic. I així la despesa sanitària quedarà controlada!