Foc i lloc
Fre al malbaratament alimentari
Tenim un problema, també dins el nostre país
Començaré l’article exposant dades, per entendre la dimensió del problema. Tal com alerta la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), amb la meitat dels aliments que es malbaraten cada dia es podria alimentar tota la població que passa gana al món. A banda, el 80% del que llencem els ciutadans són aliments tal com es van comprar al supermercat, mentre que només el 20% restant són restes d’aliments processats.
La situació és greu. Als països desenvolupats es dona la paradoxa que a una part de la societat li sobra menjar i el tira, i una altra viu amb dificultats. Situació que també es dona al nostre país, si tenim en compte l’últim informe d’Estadística sobre el risc de pobresa i exclusió social.
I davant d’un problema, hem d’actuar. La lluita contra el malbaratament alimentari ha de ser un objectiu de país.
Primer, és necessari introduir un canvi de comportament per recuperar i fomentar el valor dels aliments. Segon, s’han de concebre les restes alimentàries com a recurs, posant l’accent en les diverses iniciatives socials i solidàries que ja es porten a terme al país. I, tercer, s’han de reduir els residus com a mecanisme per reduir també l’actual petjada ecològica.
Proposo accions concretes, com impulsar estratègies de responsabilitat social corporativa a les empreses en temes de reducció de residus, i formar els treballadors perquè actuïn de forma activa en la reducció del malbaratament. Acció que s’ha de traslladar també a les escoles. Hotels i restaurants han de facilitar al client que pugui endur-se a casa aliments emplatats amb envasos tipus carmanyola, fet cada vegada més comú. Pel que fa a les entitats socials, haurien de rebre assessorament per fer una bona conservació dels aliments i no distribuir els que no compleixin amb la normativa de seguretat alimentària. Finalment, l’aprofitament dels excedents és també una oportunitat per enfortir les iniciatives d’economia social i col·laborativa.
Posem-nos-hi ja. No dilatem la problemàtica, ni caiguem en batalles polítiques a l’hora de prendre mesures. El fre del malbaratament alimentari ha de ser cosa de tots: càrrecs electes, actors implicats i societat.
*David Montané, Conseller general demòcrata